U okviru posjeta regiji Molise veleposlanik je posjetio općinu Acquaviva Collecroce/Kruč, jednu od tri općine u kojoj žive moliški Hrvati. U Kruču ga je primio gradonačelnik koji ga je upoznao i sa svojim najužim suradnicima, članovima općinskog vijeća. Posebno se osvrnuo na aktivnosti sportske udruge Isola Croata del Molise iz Kruča koja okuplja nekoliko naraštaja moliških Hrvata iz sve tri općine kroz školu nogometa

Veleposlanik Damir Grubiša susreo se ovoga mjeseca u sjedištu regije Molise, Palači Vitale u Campobassu s predsjednikom Regije Paolom di Laura Fratturom. U razgovorima su iz Veleposlanstva sudjelovali ministar savjetnik Ilija Želalić i Sonja lovrek Velkov, voditeljica konzularnog ureda, te Antonella D’Antuono, član Odbora Vlade RH za Hrvate u inozemstvu i koordinatorica hrvatske jezične manjine u Italiji. Uz predsjednika di Laura Fratturu, iz Regije Molise na sastanku su sudjelovali predsjednik Ureda za proizvodne aktivnosti Massimiliano Scarabeo, predstavnik istoga Ureda Gaspare Tocci, predstojnica Kabineta predsjednika Regije Mariolga Mogavero, tajnik Jadransko-Jonske euroregije Francesco Cocco, te gradonačelnici općina Acquaviva Collecroce, Francesco Trolio, Montemitro, Sergio Sammartino i San Felice del Molise, Corrado Zara.
Veleposlanik Grubiša izrazio je duboku zahvalnost za sve ono što je Regija učinila u cilju zaštite, u punom priznavanju njegovog značaja i vrijednosti, starog hrvatskog jezika koji je u navedenim općinama još uvijek u uporabi. U tom smislu je predsjednik Frattura zajamčio da će Regija pokrenuti i nove korisne inicijative. Sugovornici su razgovarali o jačanju suradnje na području gospodarstva i kulture te zajedničkom proaktivnom djelovanju u okviru Jadransko-jonske euroregije koja regiji Molise i Hrvatskoj otvara mogućnosti za suradnju u cijelom nizu gospodarskih sektora, posebno u turizmu, projektima pomorskog povezivanja, području inovacija, energetske učinkovitosti, urbanog razvoja i infrastrukture.
U okviru posjeta regiji Molise veleposlanik Grubiša posjetio je općinu Acquaviva Collecroce/Kruč, jednu od tri općine u kojoj žive moliški Hrvati. U Kruču ga je primio gradonačelnik Francesco Trolio koji ga je upoznao i sa svojim najužim suradnicima, članovima općinskog vijeća, Enricom Antonella Vetta, zamjenicom gradonačelnika, Simonom Tamburro, savjetnicom, Antoniom Del Corso, Angelom Piaccia, Emanuelom Vetta, Antoniom Blascetta, Stefanom Miletti i Lucom Mirco. U srdačnom razgovoru gradonačelnik Trolio izvijestio je veleposlanika s dosadašnjim radom, inicijativama i projektima od značenja za očuvanje jezičnog i kulturnog identiteta moliških Hrvata te suradnjom sa sportskim i kulturnim udrugama. Posebno se osvrnuo na aktivnosti sportske udruge Isola Croata del Molise iz Kruča koja okuplja nekoliko naraštaja moliških Hrvata iz sve tri općine kroz školu nogometa.
Nakon susreta s gradonačelnikom, u Književnom kafeu održana je prezentacija zajedničkih projekata triju općina i Regije Molise i EK, financiranih iz ESF. Veleposlanik Grubiša pozdravio je ove inicijative te naglasio značaj projekata kojima je cilj ulaganje u razvoj triju općina nasuprot negativnim trendovima ekonomske migracije zbog kojih se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu. Naglasio je kako je u razgovoru s predsjednikom Regije Molise, predsjednik Frattura istaknuo kako će Regija podržati osnivanje start up poduzeća za mlade generacije moliških Hrvata, kao rezultat ovih projekata u cilju valorizacije teritorija, razvoja receptivnog turizma i upravljanja književnim kafeima. Prezentaciju su vodili gradonačelnik Trolio i prof. Cloridano Belocchio, tvorac i koordinator projekata. O pozitivnim iskustvima govorili su i sami korisnici ovih projekata, polaznici obrazovnih tečajeva koji su organizirani u okviru projekata. Gradonačelnik Trolio i prof. Bellocchio najavili su i skorašnje održavanje radionica, kao sastavni dio predstavljenih projekata „Tradicionalni okusi“ koji će se održati u agriturizmu „Da Carlo“ u Filiću i „Škola tkanja“ u Mundimitru, a u planu su još „Muzika i plesovi moliških Hrvata“ te „Filigranski rad sa srebrom“.
(it.mvep.hr/hr)