Finalna večer Večernjakova izbora za najprestižniju iseljeničku nagradu održat će se 5. ožujka u Bad Homburgu. Fenix će u suradnji s Večernjim listom predstavljati nominirane kanidate, te izvještavati o tijeku Izbora, kao i o samoj finalnoj gala večeri

Nakon ovotjedne objave liste od 80 nominiranih kandidata u izboru najpopularnijih hrvatskih iseljenika za Večernjakovu Domovnicu 2016. na adresu dopisništva Večernjeg lista u Dreieichu kod Frankfurta počeli su stizati prvi kuponi sa imenima kandidata za koje se glasa.

Deseti jubilarni izbor
Na prvom kuponu koji je otvoren glasalo se za nogometašicu Viktoriju Stvorić, rukometaša Dragu Vukovića, Posavinu Basel, pjevačicu Mateu Šolu i glumicu Vanessu Radman. Znatan broj kupona nosi ime jednog kandidata. Takvih prvih nekoliko stiglo je na ime Croatije München, Croatie Berlin i Pajda iz švicarskog Mohlina.

Inače, u dvije kategorije, onoj amaterskih sportskih klubova i kategoriji najpopularnijih glazbenika, glazbenica, pjevača, pjevačica i glazbenih grupa ove je godine najviše nominiranih.

Toliko ih je da će se predstavljanje svih kandidata pojedinačno morati raditi na manjem prostoru nego je Večernji list uobičavao prijašnjih godina. Unatoč tomu, nastojat će se da svi nominirani dobiju isti prostor za predstavljanje u prvom krugu.

Kao što smo već pisali, finalna večer Večernjakova izbora održat će se u subotu 5. ožujka u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni. Bit će to deseti, jubilarni izbor sa svečanom dodjelom nagrada najpopularnijim hrvatskim iseljenicima u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla, a prema izboru čitatelja Večernjeg lista i stručnog ocjenjivačkog suda. Skup uspješnih zajednica.

Kao i prethodne tri godine, i ovogodišnji izbor održava se pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Partneri izbora su prijateljski gradovi Bad Homburg i Dubrovnik, kojima je Domovnica mjesto susreta i dogovora za nastavak uspješne suradnje. I ove, kao i prethodnih godina, Večernjakova Domovnica će biti skup koji povezuje Hrvate iz domovine i iseljeništva.

Skup koji na jednom mjestu okupi najveći broj predstavnika najuspješnijih i najaktivnijih hrvatskih iseljeničkih klubova, udruga i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Belgije, …. pa i nekih prekooceanskih zemalja.

Zbog ograničenosti mjesta za stolovima Kongresne dvorane, koja za finalnu večer sa svečanom večerom prima najviše 600 uzvanika, nemoguće je pozvati predstavnike svih hrvatskih udruga. Kao i prethodnih godina, nastojat ćemo pozvati one najuspješnije i one koji ranijih godina nisu dobivali pozivnice a zaslužili su ih svojim radom i aktivnostima. Ako nekoga i preskočimo, nadamo se da ćete nam oprostiti. Ispravit ćemo to kod održavanja iduće Domovnice.

(Feniks Magazin, VL/Marijana Dokoza/Stipe Puđa)

Kandidati za Večernjakovu Domovnicu 2016.