Veleposlanici integracije ovaj su put bili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, plivačica i osvajačica olimpijske medalje Mirna Jukić, glazbenica Christiana Uikiza, glazbenik Slavko Ninić i poduzetnik Josip Šušnjara

Tema integracije važna je za obje zemlje, i za Austriju i za Hrvatsku, a Hrvati u Austriji najbolji su primjer te integracije“, kazao je veleposlanik Gordan Bakota na otvorenju Večeri integracije, održane 27. svibnja u Veleposlanstvu RH u Beču. Večer integracije zajednički su organizirali Austrijski integracijski fond, Veleposlanstvo RH u Beču i austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove.
Bila je to i prigoda za proglašenje veleposlanika integracije, a to su ovaj put bili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, plivačica i osvajačica olimpijske medalje Mirna Jukić, glazbenica Christiana Uikiza, glazbenik Slavko Ninić i poduzetnik Josip Šušnjara. Austrijski integracijski fond imenuje veleposlanike integracije unatrag tri godine osobama koje su se uspješno integrirale u austrijsko društvo i na poseban način iskazale u svojim područjima rada. Riječ je o projektu naziva „Zusammen Österreich“/„Zajedno Austrija“. Veleposlanici integracije odlaze u škole i s učenicima razgovaraju o svojim iskustvima i viđenjima integracije u austrijsko društvo.
„Sport je taj koji spaja i koji ne govori jezikom niti bojom kože, već tijelom i taktikom igre“, kazao je novi veleposlanik integracije, hrvatski nogometni izbornik Niko Kovač nakon proglašenja. Govorio je o važnosti tolerancije, antidiskriminacije, borbi protiv rasizma i svih oblika ekstremizma u društvu.
Uzvanicima su se obratili veleposlanik Gordan Bakota, Franz Wolf, direktor Austrijskog integracijskog fonda i Michael Linhart, glavni tajnik austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove. „Integriranost Hrvata u Austriji je na zavidnoj razini, a moram ovim putem naglasiti i doprinos Hrvata razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja, ali i austrijskog društva“, rekao je veleposlanik Bakota.
Glavni tajnik Linhart istaknuo je kako je Austrija od samih početaka eurointegracijskog procesa podržavala Hrvatsku na njenom putu u EU, te da obje zemlje sada surađuju ne samo bilateralno, nego i unutar Europske unije te kroz format trilaterale na razini predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske.
(at.mfa.hr)