Na Večeri su poeziju čitali Jadranka Gradac Vladimir Kegalj, Kristina Mikola Zdravko Mlakić, Njemica Barbara G., Ankica i Ante Karačić i Zoran Sikavica

U povodu obilježavanja 175. godina od osnutka Matice hrvatske, koja je uvelike sudjelovala u stvaranju modernoga hrvatskog društva i u oblikovanju nacionalnoga identiteta, Matica hrvatska za Rursko područje 26. veljače u Essenu organizirala je Večer hrvatske proze i poezije.

Matica je najstarija hrvatska kulturna institucija i jedina koja gotovo neprekinuto djeluje. Bila je zabranjena samo nakon Hrvatskoga proljeća, dakle od 1972. , no i tada je djelovao Nakladni zavod Matice hrvatske kao izdavačka kuća. Ove godine se obilježava 175 godina od osnivanja Matice hrvatske (ilirske) pa se stoga cijele godine u središnjici i u ograncima odvija bogati program potaknut tom velikom obljetnicom – kazala je prisutnima Lahorka Plejić Poje s odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica odjela za književnost Matice hrvatske.

Na Večeri je Jadranka Gradac pročitala pjesmu novinarke i književnice Marijane Dokoze Dragi, pjesme iz svoje zbirke Mala zbirka povratnika čitao je Vladimir Kegalj, a svoje pjesme čitala je i Kristina Mikola koja je objavila zbirku Billet Doux. Svoje pjesmu čitao je i Zdravko Mlakić i Njemica Barbara G. Pjesme raznih autora čitali su Ankica i Ante Karačić, kao i Zoran Sikavica.

Fotogalerija