Zamjenik opatijskoga gradonačelnika Emil Priskić rekao je da je EPK 2020 platforma koja će omogućiti i predstavnicima lokalnih vlasti da uče o tim procesima.

Ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i umjetnički direktor projekta Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci, Slaven Tolj, istaknuo je u ponedjeljak na tribini o suradnji lokalnih zajednica izvan Rijeke na projektu EPK 2020., kako Rijeka bez Opatije ne bi mogla provesti projekt i zbog logističkih razloga, tj.smještajnih kapaciteta, ali da su jednako bitna i povezivanja na kulturnom polju koja dovode do novih programa.

Do kraja ove godine, u procesu pripreme EPK 2020, slijedi sagledavanje što je realno izvedivo, odnosno što je uopće moguće provesti, kazao je.
“Odlučili smo se da ne radimo samo festival, nego smo krenuli težim putem, u kojem svi zajedno propitujemo što je kultura na ovom području te da nakon završetka 2020. godine, nešto ostane ovdje iza projekta”, rekao je Tolj na tribini u Opatiji.
Ravnateljica agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK, Emina Višnić, rekla je kako su se svojom odlukom doveli u apsurdnu situaciju da “ništa ne znaju”.
To znači da se u startu odustalo od mogućeg organiziranja projekta po načelu da se dovode provjerena i ugledna imena, da se sve unaprijed precizno zna te da festival završi skupim programom i iza njega ne ostaje ništa. Ovako, kazala je, tek treba utvrditi što se može napraviti, putem susreta i razgovora. 2020. godina bit će rezultat svega ovoga do sad ali će biti i polazište za budućnost.
Mi u organizaciji EPK 2020 ne možemo biit lijek za sve probleme, ustvrdila je Višnić, nakon što su neki od sudionika tribine govorili o nedovoljnoj potpori kulturi ili preferiranju određenih oblika kulturnog stvaralaštva, uglavnom komercijalnijeg usmjerenja.
No, kazala je, svi zajedno možemo odabrati čime se želimo baviti.
EPK 2020 mora zadovoljiti ravnopravno potrebe organiziranja umjetnički relevantnih programa, s jakim imenima, potom programa bitnijih za lokalnu zajednicu i njenu budućnost, programa važnih za održiv razvoj ali i onih koji se približavaju gospodarstvu, posebno turizmu, naglasila je Višnić. U tome želimo da zajednica što više iskoristi projekt, da se ojačaju lokalni kapaciteti upravljanja kulturom što bi trebalo donositi rezultate sljedećih 10 ili 20 godina, dodala je.
Ovom prigodom je prvi put javno spomenula namjeru organiziranja studija kulturnog menadžmenta ili upravljanja kulturnom, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci. To bi bila kvalitetna ostavština projekta EPK 2020, rekla je.
Ravnatelj opatijske ustanove Festival Opatija koja upravlja Ljetnom pozornicom i novim kulturnim centrom Gervais, Ernie Gigante Dešković istaknuo je da Opatija ima veliku želju sudjelovati u projektu te da prostora za suradnji ima mnogo.
Zamjenik opatijskoga gradonačelnika Emil Priskić rekao je da je EPK 2020 platforma koja će omogućiti i predstavnicima lokalnih vlasti da uče o tim procesima.

Izvor: Hina