Voditeljica projekta Jasmina Zelenika osmislila je plan i program posjeta i predstavljanja, a u Lupaku je boravilo deset učenika u pratnji ravnatelja škole Tihomira Batala, pedagoginje Marije Dautović, knjižničarke Daniele Gubić i učiteljice Marije Mlađen

Na temelju natječaja MZO-a za suradnju sa školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu i Povelje o prijateljstvu koja je potpisana između Općine Rešetari i Lupak realiziran je uzvratni posjet, od 22. do 25. travnja, prijateljskoj općini u Rumunjskoj u okviru projekta „Naš zavičajni govor“. Voditeljica projekta Jasmina Zelenika osmislila je plan i program posjeta i predstavljanja, a u Lupaku je boravilo deset učenika u pratnji ravnatelja škole Tihomira Batala, pedagoginje Marije Dautović, knjižničarke Daniele Gubić i učiteljice Marije Mlađen.
Svojim nastupom rešetarački učenici predstavili su kulturu slavonskog mjesta iz kojeg dolaze – njegovo materijalno i nematerijalno blago. Po dolasku su goste iz Hrvatske srdačno dočekali domaćini – učenici i njihovi roditelji, ravnateljica škole Maria Marina Spataru, voditeljica projekta Meria Muselin, učiteljice Maria Vlasici i Maria Draghia, Petar Hategan, prevoditelj i lektor te župnik Marian Tincul. Učenici su bili smješteni kod obitelji u mjestima Lupak, klokotič i Rafnič.
Prvi dan projekta započeli su svetom misom u crkvi Sv. Mateja u Lupaku koju je predvodio župnik Marian Tincul. Uslijedio je prijam kod načelnika Mariana Vlašića. Slijedeći je na redu, na farmi ovaca, bio običaj odkukanja koji se tradicionalno provodi na blagdan svetog Jurja. Spomenute događaje snimila je lokalna televizija, a snimku istoga možete pogledati na poveznici: l.facebook.com
U poslijepodnevnim satima učenici su zajedno s domaćinima obilazili znamenitosti kraja, grad Ričicu, uživali u zajedničkom druženju i lijepom vremenu.
Drugoga dana posjeta Rumunjskoj učenici su prisustvovali radionicama koje su osmislile učiteljice u Osnovnoj školi Lupak. U okviru radionica učenici su izrađivali partu, dio narodne nošnju koju njihove djevojke nose na glavi. U drugoj radionici učenici su izrađivali rječnik koji obuhvaća riječi našeg zavičajnog govora i njihov hrvatski književni oblik. Učenici iz Lupaca su taj rječnik dopunjavali riječima karaševskih Hrvata i prevodili ih na rumunjski jezik. Rešetarački su se učenici priključili i drugim radionicama koje su obrađivale teme vezane uz Dan planeta Zemlje i Svjetski dan knjige.
U poslijepodnevnim satima posjetili su selo Klokotič te u lijepo uređenom mjesnom Domu kulture predstavili prigodnim programom svoju školu, Rešetare te kulturnu i nematerijalnu baštinu zavičaja. U Domu kulture pridružili su im se članovi KUD-a Klokotič koje vodi Mihai Vatav.
Cijeli događaj i boravak medijski je popraćen. Tako je ravnatelj Tihomir Batalo u pratnji Petra Hategana posjetio Radio Ričicu gdje je uživo emitirana emisija o posjetu i projektu „Naš zavičajni govor“. U emisiji je o zajedničkom programu i provedbi projekta govorila i ravnateljica Maria Marina Spataru te voditeljica projekta iz škole domaćina Meria Muselin.

Tekst: Marija Dautović & Daniela Gubić