Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bukureštu i HAVC surađivali su s organizatorima Festivala u odabiru filma koji će predstavljati Hrvatsku. Tako je prikazan film Čejen Černić, snimljen prema romanu Ivana Kušana

Europski filmski festival u Rumunjskoj, u organizaciji Rumunjskog kulturnog instituta, pod pokroviteljstvom EUNIC Rumunjske, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije te uz potporu europskih veleposlanstava i kulturnih centara, kao i rumunjskog Nacionalnog muzeja sela, Francuskog instituta – Kino Elvire Popesco, Udruge filmskih djelatnika Rumunjske i Informacijskog ureda Europskog parlamenta u Rumunjskoj, održat će se u Bukureštu (4. – 11. 5.), Iașiju (12. – 14. 5.), Tîrgu Mureș (19. – 21.5.), Gura Humorului (19. – 21.5.) i Temišvaru (26. – 28.5.).

Festival nastoji slijediti već etablirani format i filozofiju prikazivanja filmova svih vrsta, u duhu promicanja europskih vrijednosti i multikulturalizma. Festival je po prvi put imao i svojeg umjetničkog direktora, Alexa Trăilău, koje je surađivao s kulturnim centrima i veleposlanstvima europskih država članica u izboru nacionalnih filmova.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bukureštu i HAVC surađivali su s organizatorima Festivala u odabiru filma koji će na ovom festivalu predstavljati Hrvatsku. Tako je „Uzbuna na Zelenom vrhu“, film Čejen Černić, snimljen prema romanu Ivana Kušana, prikazan u kino dvorani Cinema Muzeul Taranului – Studioul `Horia Bernea`, 6. svibnja 2017.

Festival je otvoren 4. svibnja projekcijom finskog filma „Druga strana nade“ (The other side of hope), nagrađenog Srebrnim medvjedom za režiju na Berlinskom filmskom festivalu 2017. godine a bit će zatvoren 11. svibnja rumunjskim filmom „Posljednji dan“ (Ultima zi).
(ro.mvep.hr)