Akademija će prema Statutu imati 15 redovitih i 20 dopisnih članova. Njezino privremeno sjedište će biti u krugu Kampusa Sveučilišta u Mostaru, a za prvoga predsjednika izabran je Jakov Pehar

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) Bosne i Hercegovine utemeljena je u ponedjeljak, 23. lipnja u Mostaru, a za prvog njezinog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar.
Na utemeljiteljskoj sjednici održanoj u mostarskom, hotelu Ero prihvaćena je odluka vodstva Sveučilišta u Mostaru o osnivanju HAZU-a te je te usvojen statut ove institucije. Akademija će prema Statutu imati 15 redovitih i 20 dopisnih članova. Njezino privremeno sjedište će biti u krugu Kampusa Sveučilišta u Mostaru.
Kako je objasnio predsjednik HAZU BiH Jakov Pehar uloga akademije bit će sudjelovanje u organiziranju znanstvenog i kulturnog rada na najvišoj razini.
“Brinut će se o kulturnom naslijeđu, objavljivati rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva. Akademija će predlagati mišljenja za unaprjeđenje znanosti i umjetnosti, kao i o drugim društveno važnim pitanjima”, rekao je Pehar.

Po riječima člana organizacijskog povjerenstva sa Sveučilišta u Mostaru, dekana Filozofskog fakulteta Zorana Tomića ova akademija će s obzirom na njezin sastav i teritorijalnu rasprostranjenost biti bosanskohercegovačka akademija.
Akademik Božo Žepić istaknuo je da je ključna zadaća HAZU-a raditi na razvoju znanosti kako bi ova područja išla u korak sa svijetom.
“Razvijat ćemo znanstvene institucije, poticati izdavanje znanstvenih radova i provoditi program koji će biti vrlo opsežan”, rekao je Žepić. On je najavio suradnju s drugim akademijama u Bosni i Hercegovini te da će svojim radom nastojati pomoći pronalaženju rješenja o budućnosti BiH.
Uz danas osnovanu Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u BiH postoje četiri akademije. Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) djeluje na području Federacije BiH, a Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske na području toga entiteta. Uz to postoji još Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.
Na utemeljiteljskoj sjednici HAZU-a BiH nazočio je i predsjednik Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.
(tportal.hr/Hina)