Za predsjednika odsjeka 2002 “Osijek” izabran je Zoran Kuna, za potpredsjednika Ivan Jeršek, za tajnika Hrvoje Grbeša a za perovođu Darko Čuvidić

O formiranju odsjeka govorilo se još za vrijeme prijateljevanja umirovljenog glavnog predsjednika Luketicha i pokojnog Željka Ćikija koji je bio neslužbeni ambasador HBZ-a za slavonsku regiju, posebno za grad Osijek. Čiki je godinama bio povezan s FA “Osijek 1862”, a njegovi snovi o odsjeku počeli su se ostvarivati zahvaljujući inicijativi članova TS Džentlmeni koji je 2014. godine bio na Kulturnoj turneji Zajednice.
Nakon upoznavanja s radom i djelatnostima HBZ-a, koje su inicijatorima prenijeli glavni potpredsjednik/članske usluge Franjo Bertović i predsjednik odsjeka 2007 Damir Bačić, počeli su razgovori o službenom osnivanju odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Osijeku.
Osnivački sastanak održan je 16. prosinca 2014. na poticaj Zorana Kune, člana TS Džentlmeni. Okupljenima se prigodnim informacijama o Zajednici obratio Damir Bačić, predsjednik odsjeka HBZ 2007 “Sv. Cecilija” iz Županje. Za predsjednika odsjeka tada je izabran Zoran Kuna, za potpredsjednika Ivan Jeršek, za tajnika Hrvoje Grbeša a za perovođu Darko Čuvidić. Za ime odsjeka prihvaćeno je“Osijek”, s odsječnim brojem 2002. Pripremljen je Statut budućeg odsjeka s 32 člana, originalno preuzet od Glavnog ureda i prilagođen Zakonu o udrugama Republike Hrvatske. Odsječni akt o osnivanju službeno je izručen 23. siječnja 2015. godine svim osnivačima odsjeka 2002 Hrvatske bratske zajednice u Osijeku.(Zajedničar)