Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonitih prava AP Vojvodine inzistira na vladavini prava i na poštovanju obveza prema pokrajini. Aludirajući na skorašnja događanja predsjednik Vlade AP Vojvodine je naglasio kako se diže galama da se ne bi čuo glas Vojvodine

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je 20. svibnja 17. redovitu sjednicu na čijem dnevnom redu je bila Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonitih prava Vojvodine. Sjednici, kojom je predsjedavao István Pásztor, nazočilo je 108 pokrajinskih zastupnika. Uvodno obrazloženje u povodu Deklaracije u ime predlagača podnio je dr. Bojan Pajtić, predsjednik Vlade AP Vojvodine, koji je između ostalog rekao da se Deklaracijom o zaštiti ustavnih i zakonitih prava AP Vojvodine inzistira na vladavini prava i na poštovanju obveza prema pokrajini. Aludirajući na skorašnja događanja on je naglasio kako se diže galama da se ne bi čuo glas Vojvodine, kao i to da smo jedina regija gdje se raspravlja trebaju li se poštovati Ustav i zakoni. On je naglasio da nema slobodnije države od one koja robuje zakonima, kao i da zakoni nisu katalog iz kojeg se bira što se kome dopada a što ne. Pokrajinska Vlada prihvatila je pet amandmana Saveza vojvođanskih Mađara na prijedlog Deklaracije, kao i amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim je promijenjen drugi stavak iz prijedloga, tako da glasi: »Autonomija Vojvodine je povijesno i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30.-31. srpnja 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji«.
U raspravi povodom amandmana i prijedloga Deklaracije sudjelovali su predsjednik Skupštine, šefovi svih zastupničkih skupina, kao i veliki broj pokrajinskih zastupnika. Čuli su se brojni argumenti za i protiv Deklaracije. Predstavnici vladajuće većine govorili su u prilog Deklaracije, ocjenjujući da je ona neophodna kao legitimni način zaštite prava pokrajine, dok su zastupnici oporbe bili protiv Deklaracije, ocjenjujući da ona nije u interesu Vojvodine i da neće dovesti do boljeg života građana. Za Deklaraciju je glasovalo 75 zastupnika vladajuće koalicije, a protiv 21 zastupnik iz redova Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. Troje nije glasovalo od nazočnih 99 zastupnika.
(Hrvatska riječ)