Festival Dani kravate u listopada u Zagrebu ustanovljen je s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska domovina kravate, a Zagreb njegova prijestolnica

Tradicionalno, 18. listopada se obilježava Svjetski dan kravate, a ustanova Academia Cravatica, uz središnju proslavu ove godine po prvi put organizira i festival posvećen kravati.
Festival Dani kravate, od 14. do 18. listopada u Zagrebu, nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu, organiziran je s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska domovina kravate, a Zagreb njegova prijestolnica.
Festival će započeti 14. listopada postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, te će tako svoju kravatu dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih.
Službeno otvaranje festivala Dani kravate održat će se u 18 sati uz fontanu na Aveniji Vukovar, uz spektakularani nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat-pukovnije i postrojavanje njenih vojnika, te uz svjetlosne projekcije na temu Zagreb – prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.
Završnicu prvog dana Festivala obilježit će cjelovečernji Kravata party na Opatovini. U nedjelju, 15. listopada, na Trgu sv. Marka građane očekuje Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojeg predvodi Kravat-pukovnija. Zagrebom će prodefilirati postrojbe Počasne zaštitne bojne OS RH, Turopoljskog banderija Plemenite općine turopoljske i Zrinske garda Čakovec.
U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana Kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića.
Premda terminski izvan Festivala, pripada mu i izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će u organizaciji Academije Cravatice biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, od 6. do 11. studenoga 2017. Sve festivalske aktivnosti aktivnosti u čast hrvatskoj kravati u Zagrebu podržava Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.
(laudato.hr)