Gotovo četrdeset godina prošlo je otkako je hrvatska zajednica u Chicagu nazočila izboru jednoga hrvatskog Amerikanca na neki prestižni položaj. Ustoličenje devetoga nadbiskupa Chicaga, prvoga hrvatskoga podrijetla, održat će se 18. studenoga

Gotovo četrdeset godina prošlo je otkako je hrvatska zajednica u Chicagu nazočila izboru jednoga hrvatskog Amerikanca na neki prestižni položaj. Stariji će se naraštaji moći sjetiti ponosa koji su osjetili kada je 1977. godine Michael A. Bilandich izabran u Ured gradonačelnika Chicaga. Bio je to prvi i jedini hrvatski Amerikanac na tom položaju.
Sljedećih dana moći će ga osjetiti i podijeliti ponovno nazočeći ustoličenju devetoga nadbiskupa Chicaga, Amerikanca hrvatskoga podrijetla Blaža Josepha Cupića (Blaise Joseph Cupich). Ustoličenje nadbiskupa Cupicha održat će se u utorak, 18. studenog 2014. godine.
Za sve one koji nisu u mogućnosti nazočiti ovome – za hrvatsku zajednicu u Chicagu, ali i za sve Hrvate – posebno važnom događaju, svečanu misu ustoličenja će prenositi desetak američkih televizijskih kuća, među kojima i najveća katolička televizijska kuća EWTN.
Svakoga vikenda u nadbiskupiji Chicago održava se na stotine svetih misa, a nekoliko njih služi se i na hrvatskome jeziku. Hrvatski je jezik dio naslijeđa novoimenovanog nadbiskupa Chicaga Blasea Cupicha (Blaža Cupića) koji, kako za CBS 2 izvještava Suzanne Le Mignot, nije zaboravio svoje korijene. Video

Fra Jozo Grbeš, glavar Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi, govori kako je bio iznenađen kada je čuo da je biskup Cupich imenovan nasljednikom kardinala Francisa Georgea na čelu nadbiskupije Chicago. Fra Grbeš već godinama poznaje biskupa Cupicha te za njega kaže: „On je jedna vrlo jednostavna i nježna duša. Također je vrlo društven i ljudi su ga brzo zavoljeli.“Nadalje, ovaj hrvatski franjevac ističe veliku povezanost nadbiskupa Cupicha sa zemljom svojih predaka. Ove godine u ožujku biskup Cupich posjetio je crkvu Svetoga Marka u Vinici u kojoj je 1901. krštena njegova baka.
(laudato.hr)