Europska filmska akademija objavila je 51 naslov najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2017. godini iz 31 zemlje, među kojima je i nagrađivani igrani film ‘Ustav Republike Hrvatske’ redatelja Rajka Grlića

Europska filmska akademija objavila je 51 naslov najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2017. godini iz 31 zemlje, među kojima je i nagrađivani igrani film ‘Ustav Republike Hrvatske’ redatelja Rajka Grlića.
Samim time Ustav RH postaje kandidat za nominacije za 30. Europsku filmsku nagradu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Na listi filmova kandidiranih za nominacije našla su se i najnovija ostvarenja renomiranih redatelja poput Michaela Hanekea (Happy End), Andreyja Zvyagintseva (Loveless), Andrzeja Wajde (Afterimage) i Claire Denis (Bright Sunshine In).
‘Ustav RH’ nastao je u produkciji Interfilma iz Zagreba, Hrvatske radiotelevizije, In Filma iz Praga, Revolutiona iz Skoplja, Sever&Severa iz Ljubljane i Film&Music Entertainmenta iz Londona. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa MEDIA Europske unije.
Ova ‘ljubavna priča o mržnji, inspirirana stvarnom zemljom’, svjetsku je premijeru doživjela na 40. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, gdje je osvojila glavnu festivalsku nagradu ‘Grand Prize of the Americas’.
Film je nakon toga prikazan na mnogim međunarodnim festivalima uključujući festivale u Tallinu, Indiji, Sofiji, Milanu i Šangaju, a na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je Zlatne Arene za scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić), najbolju glavnu mušku ulogu (Nebojša Glogovac), najbolju sporednu mušku ulogu (Dejan Aćimović), kameru (Branko Linta) i Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film (Nagrada ocjenjivačkog suda Fedeora).
Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, u glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac, a uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.
Film prati priču o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnim. Mučno i bolno oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.
Europske filmske nagrade nagrađuju najveća dostignuća europske filmske kinematografije za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i glumca te scenarista prema glasovima članova Europske filmske akademije. Sljedećih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će za nominacije u spomenutih pet kategorija, a svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri.
Nominirani filmovi bit će objavljeni 4. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, dok će dobitnici biti proglašeni 9. prosinca ove godine u Berlinu.

Izvor: HRT