Susret je organiziran posredstvom predsjednika Hrvatske zajednice u Trstu Damira Murkovića, te voditeljice Matičine pulske podružnice. Oni su, uz voditelja riječke podružnice HMI, također prisustvovali sastanku

U Rijeci je 20. prosinca održan prvi radni susret predstavnika pulmoloških odjela pulske Opće bolnice i riječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC Rijeka), s predstavnicima Sveučilišne bolnice Cattinara iz Trsta, odnosno tamošnjeg odjela Opće pulmologije. Taj sastanak hrvatskih i talijanskih liječnika predvodili su pročelnica Zavoda za pulmologiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci doc. dr. sc. Ljiljana Bulat – Kardum, koja je ujedno bila domaćin sastanka; pročelnik odjela pulmologije pulske Opće bolnice mr. sc. Goran Popić, te pročelnik Opće pulmologije bolnice Cattinara u Trstu prof. dr. sc. Marco Confalonieri.
Susret je organiziran radi uspostavljanja suradnje bolnica u Puli, Rijeci i Trstu, gradovima u bliskom susjedstvu. Ulazak Hrvatske u članstvo Europske Unije otvara nove mogućnosti za razvoj takve suradnje i u zdravstvu unutar država EU, rečeno je na sastanku. Nakon pozitivnih iskustava u razvijanju nedavno započete suradnje tršćanske bolnice Cattinara i Opće bolnice u Izoli, prof. Confalonieri potaknuo je uspostavljanje takve suradnje s bolnicama u Puli i Rijeci. Susret je organiziran posredstvom predsjednika Hrvatske zajednice u Trstu Damira Murkovića, te voditeljice pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ane Bedrina. Oni su, uz voditelja riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Deana Miculinića, također prisustvovali sastanku.
Nakon predstavljanja djelatnosti triju bolnica, raspravljalo se o potrebama i mogućnostima njihove uzajamne suradnje, u koju bi se uključila i Opća bolnica u Izoli. U raspravi o najučestalijim plućnim bolestima, dominirala je tema o ranom otkrivanju i učinkovitijem liječenju karcinoma pluća, najpogubnije maligne bolesti današnjice. Razgovaralo se i o azbestozi, bolesti s kojom se i danas suočavaju žitelji Trsta i Pule, te o metodi praćenja zdravlja ljudi izloženih azbestnim prašinama. Istaknuta je i važnost partnerske suradnje bolnica u oblikovanju i apliciranju zajedničkih projekata koje financiraju europski fondovi. To će ujedno biti poticaj unaprjeđivanju kliničkog rada i razvoju znanstvenih istraživanja. Prof. Confalonieri informirao je o međunarodnoj suradnji između Sveučilišne bolnice Cattinara i School of Medicine of Temple University, najveće sveučilišne institucije u Pennsilvaniji .. U sklopu te suradnje pokrenut je projekt izgradnje „medicinskog gradića“ u Trstu, s investicijom vrijednom oko 140 milijuna eura.
Na kraju susreta, sudionici su obišli i razgledali prostore Pulmologije riječkog Kliničkog bolničkog centra, te dogovorili novi sastanak u Trstu, početkom sljedeće godine.

Tekst: Ana Bedrina; Foto: Dean Miculinić