Dvodnevni festival kazališnog amaterizma ugostio je kazalištarce iz četiri zemlje, Hrvatske, BiH, Srbije/Vojvodine i Makedonije, koji su se publici u Hercegovcu predstavili s pet predstava

Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga pučkog teatra. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i Hrvatske, a cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.
Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja udruga je osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja općine Hercegovac i šireg zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.
Hrvatska čitaonica trudila se 22 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva i mnogih drugih.
Pokrovitelji Dana hrvatskoga pučkog teatra uvijek su bili Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.
22. dani hrvatskoga pučkog teatra održani su 26. i 27. veljače 2016. godine. Teatar je otvorio domaćin – Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac. Nakon njih su se predstaviti gosti iz Starog Grada s otoka Hvara Picollo Teatar, a zatim kazalištarci iz BIH, Gradsko kazalište mladih Vitez. Zbivanja u subotu počinju kazališnim radionicama za sve sudionike pod vodstvom prof. Stjepana Pepeljnjaka. Uslijedila je predstava HKC „Bunjevačko kolo“ Subotica i predstavnika MHD Hrvatskog kulturnog centra „Marko Marulić“ iz Bitole. Zrinka Cvjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, ujedno i glavna organizatorica i koordinatorica Festivala, podijelila je prigodne poklone i priznanja gostima. Posebno priznanje uručeno je Ivanu Bratkoviću, redatelju Pučke scene za 15 godina uspješnog rada.
(superportal.hr)