Lupak, Rešicu i Karaševo posjetili su Krešimir Knežević, predsjednik DVD Rešetari, Darko Glavaš, dozapovjednik vatrogasne postrojbe DVD Rešetari, Ivan De Villa, predsjednik KLD Rešetari i Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu

Da sudjelovanje na proslavi stiha i pjesme može prerasti u uspostavu suradnje dviju općina, a kasnije i do posredovanja suradnje udruga, društava i institucija, potvrđuje neumorni rad članova Književno-likovnog društva “Rešetari”, predvođeni predsjednikom Ivanom De Villa, te entuzijasta iz Rumunjske.
Nakon međusobnih posjeta članova društava i općina, pjesnika i gospodarstvenika, 4. rujna o. g. izaslanstvo iz Rešetara u svoje redove uvrstilo i članove DVD “Rešetari”, sve kako bi se uspostavila suradnja između vatrogasnih društava iz Rešetara s vatrogasnim društvima iz općina Lupak i Karaševo te iz grada Rešice (rum. Resita).
Voljni su bili potvrditi da kao što se jezik ostvaruje u govoru, tako se ostvari i želja izražena tijekom lanjskog potpisivanja Povelje o suradnji i prijateljstvu između Općine Rešetari i Općine Lupak u Rumunjskoj.
Na taj je način već tradicionalna manifestacija, „Rešetarački susreti pjesnika“, prošle godine XVII. po redu, potvrdila svrhovitost i učinkovitost, jer Rešetari ne postaju samo središte pjesničkog okupljanja Hrvata iz i izvan Republike Hrvatske, već i prilika susreta, druženja i povezivanja.
S ciljem uspostave suradnje između vatrogasnih društava, Lupak, Rešicu i Karaševo posjetili su Krešimir Knežević, predsjednik DVD Rešetari, Darko Glavaš, dozapovjednik vatrogasne postrojbe DVD Rešetari, šest vatrogasaca, zatim Ivan De Villa, predsjednik KLD Rešetari, Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, Snježana Josipović, voditeljica Književne sekcije 2 9 2, Lidija Puđak, voditeljica rešetaračkih pjesnika u Zagreb i još četiri pjesnika.
U Lupaku su goste pune knjiga za učenike dočekali donačelnik Mihai Mateia Veca, Mihai Gherlita iz vatrogasne službe, djelatnici Općine Lupak, nastavnici iz OŠ Lupak te načelnik i donačelnik Općine Karaševo – Petar Neagul i Gheorghe Curiac.
U gradu Rešici – u Inspectoratul pentru situatii de urgenta ‘ISU’ Caras-Severin (rum. Inspektorat za hitne intervencije ISU Karaš-Severin) dočekala nas je glasnogovornica stožerni vodnik/narednik Ancuta Balint i pukovnik Ilarie Buse s podređenima. U Karaševu nam se pridružio i pukovnik Titus Susan s narednicima i s časnicima.
Uz bezuvjetnu podršku suradnji, razmijeni iskustava i opremanju vatrogasaca iz Lupaka i Karaševa, koju su sve strane istaknule, Matičina tajnica Mašala Perković spomenula je i problematiku manjina izvan Republike Hrvatske zagarantiranih europskim zakonima i propisima. Ivan De Villa naglasio je je uspješne i dugogodišnje veze s pripadnicima hrvatske manjine u Rumunjskoj, kao i dobrodošlu prijateljsku suradnju općinu.

Tekst: Petar Hategan