Šesteročlana akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik, nagradu za najbolji nastup dobila je na međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Ait Tatoo (RIAT) u zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji

Nakon povratka iz Velike Britanije, gdje su osvojili prestižnu nagradu King Hussein Memorial Sword – mač kralja Huseina, piloti akrobatske grupe “Krila Oluje” prezentirali su novinarskoj ekipi program kojim su osvojili nebo, žiri i mnogobrojnu publiku. Šesteročlana akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik, nagradu za najbolji nastup dobila je na nedavnom međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Ait Tatoo (RIAT) u zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji. Štoviše, navedeno je kako su pokazali zavidnu razinu letačkih sposobnosti, a u 25-minutnom nastupu veličanstvena šestorka s avionima Pilatus PC-9M izvela je 23 figure.

– Što nam znači ova nagrada?! Možda je dovoljno reći da je aeromiting RIAT najprestižniji vojni aeromiting na svijetu i da definitivno među vojnim pilotima ima kultni status. Tijekom 11 službenih godina postojanja “Krila Oluje”, nama je odlazak na RIAT oduvijek bio najveća želja. Nakon što se prošle godine grupa gotovo ugasila, činilo se da RIAT nije nikada bio dalji. U pravilu smo godišnje imali 10 do 15 nastupa, od čega dva do tri međunarodna aeromitinga izvan RH, ali prošle godine nakon predstavljanja nove postave nismo se imali priliku prezentirati izvan RH. No svega godinu dana kasnije neostvarena želja se ispunila. Dali smo sve od sebe i ostvarili zasigurno najveći uspjeh u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj povijesti “Krila Oluje”. Ova nagrada za sve nas ima veliki značaj, ponosno ističe vođa akrobatske grupe, 41-godišnji pukovnik Damir Barišić. A još je važnije što se grupa vratila na međunarodnu scenu na najbolji mogući način.

Pukovnik Barišić ostao je jedini pilot s iskustvom nakon što su prošle godine šestorica članova prethodne postave prihvatila ponudu iz Katara. No, iskustvo koje je do tada stekao u 85 nastupa, od kojih 50 kao vođa grupe, a prije svega ljubav prema onome što radi, rezultirali su uspjehom u koji je malo tko vjerovao. Trebalo je, naime, ponovno oformiti grupu i dovesti ju na razinu koju su do tada godinama prezentirali.
(Zadarski list)