Od vijesti iz opće Crkve ističe se ona o nedavnoj općoj audijenciji pape Franje, tijekom koje je blagoslovio Luč sv. Benedikta, koja je ove godine na svoj put krenula upravo iz Hrvatske. Tu su i vijesti iz domovinske Crkve u kojima se poziva na zajedništvo i solidarnost, a slavljena je i dvanaesta obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića 

Iz tiska je izašao uskrsni broj Žive zajednice, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji trideset i šestu godinu izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Od vijesti iz opće Crkve ističe se ona o nedavnoj općoj audijenciji pape Franje, tijekom koje je blagoslovio Luč sv. Benedikta, koja je ove godine na svoj put krenula upravo iz Hrvatske. Tu su i vijesti iz domovinske Crkve u kojima se poziva na zajedništvo i solidarnost, a slavljena je i dvanaesta obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića u više mjesta u domovini.
U uskrsnom broju može se pročitati i razgovor s dogmatskim teologom prof. dr. Antonom Tamarutom, u kojem on govori o Uskrsu i svom promišljanju o toj velikoj temi. „Služiti evanđelju ili se služiti evanđeljem?“ – bila je tema nedavno održanih duhovnih vježbi za hrvatske svećenike iz Zapadne Europe u Mainzu. Na vježbama, koje je vodio hrvatski dominikanac prof. dr. Slavko Slišković iz Zagreba, okupilo se oko šezdeset sudionika. Tu je i prigodni uskrsni prilog mjesečnika u kojemu je prigodna meditacija, te izbor iz uskrsne poezije hrvatskog pjesnika iz Rottweila Mladena Lucića. „Poticaj pape Franje životu i djelovanju župe“ – naziv je novog teološkog osvrta dr. Nikole Vranješa u sklopu rubrike Zajedništvo i suradnja u župi. „Potrebno je najprije redovite pastoralne aktivnosti ostvarivati ističući u njima eminentno evangelizatorsku notu kao specifično izraženu i posebno pastoralno oblikovanu“, istaknuo je dr. Vranješ. Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, kao i redovite rubrike za najmlađe Dječji kutak i za mlade Svijet mladih-Jugendwelt u kojoj se ovoga puta govori o papi Franji i mladima.
„Papa Franjo je otvoren, pristupačan, komunikativan, srdačan i očito poznaje mlade ljude, njihova pitanja i brige.“ U prilogu na njemačkom jeziku delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina piše o izvanrednoj Biskupskoj sinodi, koja će se održati u Rimu od 5. do 19. listopada ove godine o temi „Pastoralni izazovi za obitelj u kontekstu evangelizacije“, a tu je i vijest o izboru novog predsjednika Njemačke biskupske konferencije – nadbiskupa Münchena i Freisinga kardinala Reinharda Marxa. Glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić uvodnik je naslovio „Drukčiji obzori uskrsnuća“, u kojem se osvrnuo na razmišljanje pape Franje o Isusovu susretu sa Samarijankom, istaknuvši kako je Božje milosrđe mnogo jače od svih predrasuda.

Tekst: Adolf Polegubić