Izložba s. Samuele Premužić može se razgledati u Hrvatskoj kući „Materina priča” do 10. travnja

Uskrsna izložba s. Samuele Premužić, članice Družbe Naše Gospe, postavljena je u Hrvatskoj kući „Materina priča” u Zagrebu. U nekoliko pisanica, s. Samuela „ugradila” je motive uskrsnuća: prazan grob, uskrslog Isusa i janje. Kao poseban rad predstavljena je i posljednja večera, te šestinska obitelj na uskrsno jutro. No, posebnost ovogodišnje izložbe je velika pisanica u koju je autorica postavila postaje križnoga puta, te uskrsnuće. Svi radovi su izrađeni od kukuruzne komušine i materijala iz prirode.
S. Samuela (Marica) Premužić, rođena je u Velimirovcu kraj Našica. Dio svojeg slavonskog zavičaja koji nosi u srcu darovala je gradu Zagrebu, gdje živi i predano radi već više od četiri desetljeća u samostanu sestara Naše Gospe. Uz samostanske poslove svoj život nesebično je posvetila brizi za bolesne, stare i nemoćne, a posebno kreativnom radu i poučavanju djece u dječjem vrtiću u okviru samostana.
Prepoznata je i priznata kao izvorna umjetnica u stručnim i kulturnim krugovima i institucijama, ističe se njezina suradnja s Etnografskim muzejom u Zagrebu, gdje je 1997. priredila veliku samostalnu izložbu svojih radova. Posredstvom Etnografskog muzeja radovi su joj izlagani u Zagrebu, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castelu, Sutriu, Veroni. U više navrata predstavljala je Hrvatsku na međunarodnim izložbama Božićnih jaslica u Rimu, gdje je postigla zapaženi uspjeh i međunarodno priznanje, a njezine jaslice trajno su ostale u veleposlanstvu u Vatikanu. Djela su joj izlagana na brojnim izložbama diljem Hrvatske, i u inozemstvu (Italija, Kanada, SAD, Njemačka, Austrija, Makedonija, Rusija, Češka, Slovenija, Francuska, Srbija, Bosna i Hercegovina). Njezine poznate jaslice „Anđeoska štalica” 2002. g. bile su izložene u dvorani za audijencije pape Pavla VI. u Vatikanu. Stalne postave njezinih skulpturalnih scena iz Isusova života nalaze se u karmelićanskom samostanu Blažene Djevice Marije od Karmela u Krku, franjevačkom samostanu u Živogošću, te jaslice u Župi hrvatskih mučenika u Missisaugi u Kanadi.
Za svoj predani umjetnički rad u prosincu 2017. dobila je visoko priznanje – Plaketu Grada Zagreba za izvanredni doprinos stvaranju i izlaganju božićnih jaslica u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba se može razgledati u Hrvatskoj kući „Materina priča”, Preradovićeva 31 u Zagrebu do 10. travnja od ponedjeljka do subote, u vremenu od 10 do 12, te od 17 do 20 sati. Za grupne posjete mogućnost posebnog dogovora.
(IKA)