Kandidata za novog predsjednika ima nekoliko, počevši od Danijela Lučića, Petra Ćosića, dr. Siniše Kušića, Edija Zelića, Franje Akmađe, Franje Pavića, dr. Ivana Galešića, Tomislava Ćunovića i drugih. Postavlja se pitanje da li će se HSK u budućnosti fokusirati da njegovo predsjedništvo bude nestranački orijentirano ili će pak, kao u slučaju do sada, njega činiti i čelnici nekih stranačkih udruga?

Za koji dan Hrvatski svjetski kongres Njemačke održat će svoju izbornu skupštinu na kojoj će biti izabran i novi predsjednik kongresa za Njemačku. Dosadašnji predsjednik MIjo Marić nedavno je izabran i za predsjednika Kongresa na globalnoj razini, pa je sasvim normalno da ga netko zamjeni u kongresu koji djeluje u Njemačkoj. Ovog trenutka sastavljače kadrovskih križaljki u iseljeništvu zanima tko će biti taj “sretnik”, kojega na novoj odgovornoj dužnosti ne očekuje ništa posebno, osim da domoljubno volontira za kongres koji je već dugo godina krovna udruga Hrvata u Njemačkoj.
Kandidata za novog predsjednika ima nekoliko, počevši od Danijela Lučića, Petra Ćosića, dr. Siniše Kušića, Edija Zelića, Franje Akmađe, Franje Pavića, dr. Ivana Galešića, Tomislava Ćunovića i drugih. Postavlja se pitanje da li će se Hrvatski svjetski kongres u budućnosti fokusirati da njegovo predsjedništvo bude nestranački orijentirano ili će pak, kao u slučaju do sada, njega činiti i čelnici nekih stranačkih udruga? S obzirom na image koji se u posljednje vrijeme gradi za očekivati je da kongres u pravom smislu postane nestranačka organizacija, koja u prvom redu zastupa interese Hrvatske, a ne dnevne politike, ma iz koje god stranke ona dolazila.
Protekli rad kongresa posebno posljednje dvije-tri godine ukazuje da mladi kadrovi imaju znanja i sposobnosti da se suoče sa svim tim demokratskim izazovima, da se ne bi u iseljeništvu šetalo slijepom jednosmjernom ulicom i bilo u zabludi getoizacije kongresa od strane partije, ma koja god ona bila. Iseljeništvu je dosta sudbe i Udbe svake vrste. Ono živi u demokratskoj Njemačkoj, pa želi da taj osjećaj demokracije prožima i hrvatske udruge, a posebno medije koji ne moraju isto misliti već širiti vidike slobodnog društva i različitih društvenih vrijednosti. Vjerujemo da će i uskoro novoizabrani predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj tome dati svoj puni doprinos, bez obzira tko god to bio.
(www.croatia-presse.de)