Deveti u nizu Festival hrvatske glazbe u Beču, koji će se održati od 5. studenoga do 11. prosinca, u organizaciji Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, u trinaest koncerata ne nudi isključivo djela hrvatskih skladatelja, a interpreti ni u kojem slučaju nisu samo iz Hrvatske

Uvid u glazbu jedne velike zemljopisne cjeline – Hrvatske – koja je usprkos nedavnom službenom pridruživanju oduvijek bila dio Europe, a koja u svojoj posebnosti i jedinstvenosti imanentno donosi i ljepotu i užitak, pruža ovogodišnji, već deveti u nizu Festival hrvatske glazbe u Beču, koji će se održati od 5. studenog do 11. prosinca, u organizaciji Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb.
No, hrvatska glazba u svijetu je iz mnogo razloga još uvijek svojevrsna terra incognita, pa slušatelje pozivamo na svojevrsno putovanje i otkrivanje tih nepoznatih zvukovnih pejzaža.
Ovogodišnji Festival karakterizira i prezentacija glazbe i glazbenika dviju hrvatskih prijestolnica: sadašnje – Zagreba, te bivše – Varaždina, koji je bio hrvatska metropola u 18. stoljeću. Program od trinaest koncerata ne nudi isključivo djela hrvatskih skladatelja, a interpreti ni u kojem slučaju nisu samo iz Hrvatske. Bečka publika imat će prilike slušati i antologijska djela europskih skladatelja iz svih perioda glazbene povijesti, od renesanse do najnovijih glazbenih ostvarenja. Na Festivalu hrvatske glazbe bit će prezentirana glazba u svim svojim vrstama i žanrovima, od tradicijske narodne izvorne glazbe, preko jazza i popa pa sve do klasične glazbe.
U svjetski poznatoj bečkoj Hofburgkapelle, gdje danas stoluju Bečki dječaci i Bečka filharmonija, na otvaranju Festivala slušat ćemo talijansku i hrvatsku ranobaroknu glazbu majstora s dvije obale Jadranskog mora u izvedbi varaždinskog ansambla Camerata Garestin. U poznatom bečkom interkulturalnom kazalištu Akzent gostuje Massimo Savić, jedan od najpoznatijih pop i rock pjevača, kultna figura hrvatskog, a ranije jugoslavenskog Novog vala, a u bečkom klubu Porgy & Bess Gabi Novak, pop i jazz pjevačica koja je svojom pojavom i karizmom obilježila estradnu scenu bivše Jugoslavije i sadašnje Hrvatske. Njezin sin, sjajni pijanist Matija Dedić sa svojim Triom, jednom od najuspješnijih jazz formacija današnje hrvatske jazz scene, pružit će velikoj divi raskošnu glazbenu podršku.
U jednoj od najljepših i najraskošnijih bečkih palača Palais Eschenbach kvartet odličnih hrvatskih glazbenika izvodit će uz djela velikog Johannesa Brahmsa i remek djela hrvatske glazbe, kvartete Božidara Kunca i skladateljice grofice Dore Pejačević. Kvartet saksofona Papandopulo, nazvan po jednom od najvećih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, predstavit će u modernom zdanju Austrijskog osiguranja činovnika uz ostalo i skladbe tri mlade hrvatske skladateljice Lane Janjanin, Mirele Ivičević i Margarete Ferek Petrić.
U crkvi Sv. Petra u srcu Beča sopranistica Monika Cerovčec i jedan od najboljih hrvatskih orguljaša Ante Knešaurek ponudit će u spektru europske sakralne glazbe i djela iz Hrvatske. U istoj crkvi jedan od vrhunaca Festivala bit će i nastup nacionalno važnog ansambla – Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića.
U Austrijskoj nacionalnoj biblioteci dvije sjajne umjetnice – Ruskinja Ekaterina Frolova i Hrvatica Monika Leskovar uz Varaždinski komorni orkestar prezentirat će jedno od najpopularnijih baroknih djela svih vremena, čuvena Vivaldijeva Godišnja doba i predivni neoromantični Koncert za violončelo br. 1 hrvatskog majstora Brune Bjelinskog.
Na istom koncertu biti će izvedena i Samba da camera, efektna skladba hrvatskog predsjednika, dr. Ive Josipovića. Ugođaj Mediterana kroz tradicijsku glazbu iz Dalmacije na Festival će, u bečkom Hrvatskom centru, svojevrsnom ”kulturnom institutu“ ne samo kulture Gradišćanskih Hrvata, već po aktivnosti i postignućima i Republike Hrvatske u Austriji uopće, donijeti Klapa Žrnovica, devet sjajnih pjevača i svirača iz okolice Splita.
U najstarijoj bečkoj crkvi Sv. Ruperta posjetitelji Festivala bit će u prilici slušati, bez pretjerivanja, jedan od najboljih europskih gitarskih trija, poznati Zagrebački gitarski trio u kojem muziciraju sjajni glazbenici, Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. U fokusu Festivala je svakako i koncert na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti, posvećen svjetski poznatoj hrvatskoj opernoj pjevačici Milki Trnini u prigodi stopedesete godišnjice njezina rođenja. Hrvatska muzikologinja dr. Zdenka Weber, autorica biografije o velikoj umjetnici, sastavila je program opernih arija koje će mladi glazbenici izvesti u čast operne dive. Na istom koncertu posjetitelji će imati priliku slušati i Dubravku Šeparović Mušović, ponajbolju hrvatsku mezzosopranisticu.
Posebni koncert Festivala bit će svakako koncert u Velikoj dvorani bečkog ORF-a: čuveni praški Kvartet Stamic u suradnji s njemačkim pijanistom Oliverom Triendlom izvodit će majstorska ali nedovoljno poznata djela hrvatskih skladatelja Božidara Kunca, Dore Pejačević i Borisa Papandopula.
Kako bi ovogodišnji Festival hrvatske glazbe u Beču bio u potpunosti u ”europskom duhu” pobrinut će se četvero mladih ljudi iz Finske, Rumunjske i Slovenije koji će svirati neke od najljepših gudačkih kvarteta autora iz jedanaest europskih zemalja sudionica projekta Europske unije pod nazivom MINSTREL.
Ovaj projekt i financijska sredstva dobivena od Europske unije omogućit će da hrvatska glazba bude još prisutnija u Europi i svijetu te da se mnoge još u rukopisima sačuvane stranice te divne glazbe prezentiraju austrijskoj publici na jednom od budućih festivala hrvatske glazbe u Beču. (Danas.hr)