Predrag Toplak prvi je hrvatski vojnik u Afganistanu kojem je američko Ministarstvo obrane dodijelilo to priznanje. Dočasničku akademiju Kopnene vojske SAD-a završio je 1998. i bio je tada prvi dočasnik hrvatskih Oružanih snaga na toj razini izobrazbe u SAD-u

Časničkom namjesniku Predragu Toplaku, pripadniku 24. hrvatskog kontigenta u operaciji ISAF u Kabulu, dodijeljena je značka US Combat Action. To je prvi hrvatski vojnik u Afganistanu kojem je američko Ministarstvo obrane dodijelilo to priznanje. Ta se značka dodjeljuje pripadnicima američkih oružanih snaga za sudjelovanje u borbenom djelovanju.
Časnički namjesnik Toplak, prvi dočasnik Vojnoobavještajne bojne, priznanje US Combat Action Badge dobio je zbog svog angažmana, odnosno brzog i učinkovitog djelovanja prilikom terorističkog napada na vojnoj akademiji 5. kolovoza 2014. u Kabulu, kada je ubijen američki general Harold Green i ranjeno 16 pripadnika ISAF-a. To je najviše rangirani američki časnik koji je poginuo od rata u Vijetnamu.
Toplak na tamošnjoj vojnoj akademiji obavlja dužnost starijeg savjetnika za obuku vojnika i dočasnika afganistanske vojske i u trenutku pucnjave bio je nedaleko od mjesta napada.
Toplak je jedan je od najiskusnijih dočasnika u HV-u koji je gotovo cijelu karijeru posvetio obuci vojnika. Početkom 90-ih radio je s pripadnicima MPRI-ja na uspostavljanju dočasničkog kadra HV-a.
Dočasničku akademiju Kopnene vojske SAD-a završio je 1998. i bio je tada prvi dočasnik hrvatskih Oružanih snaga na toj razini izobrazbe u SAD-u. (Jutarnji list)

Više (www.hrvatski-vojnik.hr) i (www.osrh.hr)