Postojanje udruge već je 24 godine od velike važnosti za hrvatsku zajednicu u Rimu, jer predstavlja organizaciju koja radi na promociji hrvatske kulture, podržava odnose s hrvatskom manjinom u pokrajini Molize kao i suradnju s drugim hrvatskim udrugama u Padovi, Milanu i Trstu te Hrvatskoj

Već cijeli niz godina u Vječnom Gradu postoji i djeluje Hrvatsko-talijanska udruga – Associazione Italo-Croata (http://www.associazioneitalocroata.com/), osnovana 1993. kako bi se pomoglo Hrvatskoj u jednom od najdramatičnijih razdoblja njene povijesti.
Prethodno, na samom početku Domovinskog rata u studenome 1991., nakon pada Vukovara, osnovana je javnobilježničkim osnivačkim aktom ‘Rimska udruga prijatelja Hrvatske’ – Associazione Romana Amici della Croazia u Rimu. Osnivači Udruge bili su Jelena Bogdanović, Andrija Poklepović, Toni Longo, Cristina del Vicario, Ljiljana Andrijuci.
Potom su, poslije, 29. prosinca 1993. Mirko Šikić, Marko Latinčić, Anđelko Berić s još oko 400 članova i uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Talijanskoj Republici i Svetoj Stolici te Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima osnovali su Hrvatsko-talijansku udrugu.
Među uglednim članovima svakako se treba spomenuti veleposlanike prof. dr. Iva Livljanića, prof. dr. Davorina Rudolfa, mons. Milana Simčića, prof. Stjepana Krasića, dr. Šimu Sandrić, mons. Antuna Benvina rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, Antonella Cavallotta, Jerima Bogdanovića Pischeddu, Ivicu i Luku Krilića, Veru Jazvić, Antonija i Zoricu Mazzetta, Ružu Vuković, itd. Flaminio Piccoli ondašnji predsjednik povjerenstva u Zastupničkom Domu odgovoran za vanjsku politiku, Mario Caristo pravnik i bivši predsjednik Kasacionog Suda u Rimu podržali su rad Udruge dok je novinar i književnik Enzo Bettiza sudjelovao u raznim emisijama na talijanskoj televiziji s prilozima o dramatičnim događajima na ratištu.
Radi potpunijeg informiranja pokrenuto je i tiskanje dvojezičnog časopisa ‘Insieme’ – Zajedno koji od 1993., izlazi neprekidno i jedino je glasilo hrvatskih udruga u Italiji.
Kraj ratnog sukoba promijenio je aktivnosti Udruge koje su se usredotočile na promicanje hrvatske kulture i jezika.
Zadnji projekti su izložba Ivane Jovanović Trostmann ‘Skrivena ljepota prirode’ u studenome 2017., objava časopisa Insieme u prosincu 2017. koji će uskoro biti vidljiv na mrežnim stranicama Udruge.
Za 2018. godinu u planu su razni novi projekti počevši od projekcije hrvatskih filmova, prezentacije književnica Vedrane Rudan, Nade Gašić, Daše Drndić čija su djela prevedena u Italiji, izložbe hrvatskog slikara Roberta Budora i kipara Ivana Branka Imrovića pa do izlaska novog broja Insiemea. Svi ovi projekti i razni drugi koje realiziraju ostali članovi Udruge ostvareni su financijskim doprinosom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu našeg Veleposlanstva.
Svaka dva mjeseca od 2013. izlazi jedan članak u ‘Art&Artu’ koji govori o našim slikarima, kiparima, izložbama, a koji se tiska u 20 tisuća primjeraka.
Postojanje Hrvatsko-talijanske udruge (https://www.facebook.com/HrvatskoTalijanskaUdrugaRim/) već je 24 godine od velike važnosti za hrvatsku zajednicu u Rimu, jer predstavlja organizaciju koja radi na promociji hrvatske kulture, okuplja Hrvate prigodom raznih obljetnica, podržava odnose s hrvatskom manjinom koja je došla prije 500 godina u pokrajinu Molize kao i suradnju s drugim hrvatskim udrugama u Padovi, Milanu, Trstu i u Hrvatskoj.

Tekst: Svjetlana Lipanović

Više (http://www.dulist.hr/upoznajte-hrvatsko-talijansku-udrugu-u-rimu/486454/)