Uoči godišnjice smrti istaknutog borca za hrvatsku slobodu i neovisnost Zvonka Bušića otkrila je spomen ploču u Posedarju Julie Bušić zajedno s hrvatskim košarkaškim reprezentativcem Stojkom Vrankovićem i načelnikom općine Posedarje Ivicom Zurkom

Zvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao. Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice, rekla je europarlamentarka Zdravka Bušić, dodavši kako je Zvonko zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao.
– Bio je veliki idealist i proveo je pola života u zatvoru u ime hrvatske slobode. Do kraja je bio dosljedan i ne smijemo nikad zaboraviti ljude koji su se žrtvovali za svoje ideale i za svoju domovinu. Neki će u Hrvatskoj imati mišljenje da nije zaslužio ulicu, ali živimo u demokraciji i ljudi u Posedarju su odlučili daju  je Zvonko zaslužio.
No, nitko ne može poreći da nije bio hrvatski domoljub i da nije bio borac za slobodu. Ovim je riječima Julienne Julie Bušić prokomentirala imenovanje Ulice Zvonka Bušića Taika u Posedarju kod Zadra.

Julie Bušić otkrila je spomen ploču 30. kolovoza 2014. zajedno s hrvatskim košarkaškim reprezentativcem Stojkom Vrankovićem i načelnikom općine Posedarje Ivicom Zurkom, a na skupu je posebno emotivno govorila sestra Zvonka Bušića, Zdravka Bušić.

–  Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice. Zvonko je bio odlučan i hrabar u trenutcima kada se činilo da nema nade. U ono vrijeme 1976. godine boriti se za Hrvatsku je bila velika hrabrost i to je učinio iako je znao koju će to žrtvu donijeti njemu i njegovima – rekla je Zdravka Bušić ističući da i u oslobađanju Hrvatske nije bilo junaka poput Zvonka Bušića da ne bi imali slobodnu hrvatsku državu.

Na skupu je naglašeno da je Zvonko Bušić bio veliki borac za hrvatsku državu i slobodu, da nije bio terorist nego da je njegova akcija bila motivirana domoljubljem. Naglašeno je da je imenovanje ulice Zvonka Bušića Taika na Dan hrvatskih mučenika jasan stav o Zvonku Bušiću.

Okupljenima se uz ostale obratio i Milan Kovač, član predsjedništva HDZ-a.

– Vjerujem da nas Taik vidi i čuje i da je ponosan na ljude u Posedarju koji su prvi smogli snage da se jednom od najvećih Hrvata dodjeli ime jedne ulice. Ovo je veliki dan za Hrvatska i moramo hrvatsku državu vratiti hrvatskom narodu jer je otuđenost neizdrživa. Zvonkov život je bio poticaj hrvatskim braniteljima i zato vjerujem da će u svim općinama uskoro ulice imati ime Zvonka Bušića Taika – rekao je Kovač.

Zvonko Bušić bio je  hrvatski politički emigrant koji je zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva, od kojega je neplanirano poginuo američki policajac, u najtežim američkim zatvorima proveo 32 godine. Bušić je 2008. pušten je na slobodu, a do tragične smrti živio je u na zadarskom području.

Izvor: Večernji list