Ovaj jedinstveni projekt nastaje u suradnji s nizom švedskih ustanova i organizacija koje nude svoju profesionalnu potporu. Cilj projekta je da se, u digitalnom obliku, što kvalitetnije zabilježi povijest Hrvata u Švedskoj

Krovna organizacija Savez hrvatskih društava, preko svojih udruga, poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u jednom vrlo zanimljivom projektu kojem je svrha skupljanje podataka o dolasku Hrvata u Švedsku.
Ovaj jedinstveni projekt nastaje u suradnji s nizom švedskih ustanova i organizacija koje nude svoju profesionalnu potporu. Cilj projekta je da se, u digitalnom obliku, što kvalitetnije zabilježi povijest Hrvata u Švedskoj.
Zamišljeno je da se okupe tri naraštaja/generacije; doseljeni Hrvati, njihova djeca i unuci. Dakle, bake i djedovi, njihova djeca, i djeca njihove djece, koji bi razgovarali o vremenu i okolnostima kada su Hrvati doseljavali u Švedsku. Radionice bi se sastojale od desetak radnih grupa (djeca s roditeljima, bakama i djedovima). Cilj je da unuci, nakon postavljanja pitanja starijima i na temelju njihovih dogovora, stvore svoju predodžbu o prilikama pri useljavanju, te da potom prepričaju kako oni tumače događaje koje su im ispripovijedali bake i djedovi. U tom prepričavanju pomoći će im profesionalni dramski pedagozi iz organizacije Unga Berättar [Mladi pripovijedaju]. Tu će biti prisutan i snimatelj koji će od tih priča napraviti kratke filmove za korištenje u Projektu, i bit će dostupni svim sudionicima.
Molimo vas da sa sobom ponesete slike, ili neke druge predmete, koji vas podsjećaju na prvo razdoblje u ovoj zemlji. Glavna tema jest osnovni doživljaj nove sredine u novoj državi.
Obraćamo se vama koji ste u Švedsku došli tijekom 1960-ih i 1970-ih godina, bilo iz ekonomskih ili drugih (političkih) razloga. Obraćamo se dakle vama koji ste domovinu napustili iz želje za boljom osobnom budućnosti i koji ste kroz svoj radni vijek izgrađivali svoju novu domovinu – Švedsku.
Radionice traju dva dana (subota i nedjelja), od 10.00 do 16.00 sati. Društvo koje je domaćin sve sudionike te dane časti ručkom, kavom i kolačima. Datumi održavanja ovih radionica ovisiti će o potrebnom broju zainteresiranih.
Stoga molimo da svoje sudjelovanje prijavite Diani Vukisic, ili iandic@yahoo.com
(hr.kroatiskariksforbundet.org)