Hoće li Njemačka 1. srpnja ukinuti restrikcije za zapošljavanje hrvatskih državljana na njemačkom radnom tržištu znat će se već 16. lipnja kada Ministarstvo rada podnosi prijedlog Kabinetu njemačke Vlade za ukidanje restrikcija za građane RH

Hoće li Njemačka 1. srpnja ukinuti restrikcije za zapošljavanje hrvatskih državljana na njemačkom radnom tržištu znat će se već 16. lipnja kada Ministarstvo rada podnosi prijedlog Kabinetu njemačke Vlade za ukidanje restrikcija za građane RH. Kako doznajemo od zastupnika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića (SPD), Ministarstvo rada ići će sa prijedlogom kako više nema posebnih razloga za restriktivnim reguliranjem radnih dozvola za hrvatske državljane.

-Ako Kabinet potvrdi taj prijedlog, što se nadam da hoće, onda će njemačko tržište rada biti potpuno otvoreno za hrvatske radnike kao što je otvoreno i za sve ostale građane zemalja Europske Unije, kazao je u izjavi za Fenix Josip Juratović.

Iako se Njemačka dosad najviše suprotstavljala pitanju potpunog otvaranja tržišta rada za građane novih članica EU te inzistirala na maksimalnom korištenju prava za restrikcije od 7 godina (prema formuli 2 plus 3 plus 2), čini se kako na kraju službeni Berlin ipak odustaje od toga. Hoće li u stvarnosti tako i biti znat će se i prije 01. srpnja, kada bi sve države EU, koje namjeravaju za dodatne tri godine zadržati restrikcije zapošljavanja prema hrvatskim državljanima bez radnih dozvola, morale o tome izvijestiti Europsku komisiju.

Koliko je poznato, Slovenije i Austrije su zasad jedine zemlje koje su najavile produženje  restrikcije za  hrvatske radnike, premda je Austrija i u dosadašnjem ograničenju imala povlaštene mogućnosti za zapošljavanje Hrvata.

Ukoliko se dogodi da Njemačka zaista ukine ograničenja, za dolazak na rad u Njemačkoj najprije će trebati naći posao a potom rješavati ostalo što je potrebno. A to znači naći stan i prijaviti boravak te srediti ostalu potrebnu dokumentaciju za rad i život u Njemačkoj.
(Fenix Magazin)