Dubravka Ugrešić dobitnica je Austrijske nagrade za europsku književnost 1998., uvrštena je u uži izbor za nagradu Booker 2009., a 2012. dobila je i nagradu Jean Améry za pisanje eseja. Nagradu za književnost Neustadt – poznatu i kao američki Nobel, odjeljuju Sveučilište Oklahoma i časopis Svjetska književnost danas

Nagradu poznatu i kao američki Nobel, koju dodjeljuju Sveučilište Oklahoma i časopis Svjetska književnost danas, primili su dosad pisci poput Gabriela Garcíje Márqueza, Czeslawa Milosza, Josefa Škvoreckog, Maxa Frischa i Octavija Paza.
‘Njezine knjige, koje karakterizira kombinacija ironije i suosjećanja, prevedene su na više od 20 jezika, a dobitnica je i nekoliko drugih velikih književnih nagrada’, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj stranici nagrade.
Dubravka Ugrešić autorica je romana ‘Baba Jaga je snijela jaje’, ‘Ministarstvo boli’, ‘Muzej bezuvjetne predaje’, ‘Štefica Cvek u raljama života’ i ‘Forsiranje romana-reke’, kao i nekoliko knjiga eseja, među kojima su ‘Europa u sepiji’, ‘Napad na minibar’ te kultna ‘Kultura laži’, zbog koje je u devedesetima u Hrvatskoj prozvana ‘vješticom’ jer je pisala protiv nacionalizma.
Dobitnica je Austrijske nagrade za europsku književnost 1998., uvrštena je u uži izbor za nagradu Booker 2009., a 2012. dobila je i nagradu Jean Améry za pisanje eseja.
Ugrešić je rođena u Kutini, a do svojih ranih četrdesetih radila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Danas živi i radi u Amsterdamu.
(www.tportal.hr)