Uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u subotu 8. kolovoza 2015., udruga moliških Hrvata „Luigi Zara“ sudjelovala je na 18. Maratonu lađa, koju organizira Udruga lađara Neretva

Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske zaželjela im je puno uspjeha u utrci koja za njih, Moliške Hrvate ima i simboličko značenje “Utrka duga 22,5 kilometra od Metkovića, Opuzena, Komina do Ploča je i svojevrsno evociranje putovanja vaših predaka lađom preko Jadranskog mora te doprinosi daljnjem produbljivanju naših međusobnih veza i odnosa”- naglasila je predstojnica Krstičević.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 42 ekipe među kojima su bili i predstavnici društva vojvođanskih Hrvata – Salaški somoborski iz „HKDU Vladimir Nazor” iz Sombora te ekipe Hrvata iz Bosne i Hercegovine: Čeljevo iz Čapljine i Troja iz Gabele.

MARATON LAĐA je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Cilj natjecanja je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe.
(DUHIRH)