Uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u sklopu međunarodnog projekta Merzove misli i naš hrvatski identitet, koji provode dvojezična hrvatsko-rumunjska OŠ Karaševo i OŠ Dr. Ivana Merza iz Zagreba učenici – pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske prvi put su posjetili domovinu svojih predaka

Uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u sklopu međunarodnog projekta Merzove misli i naš hrvatski identitet, koji provode dvojezična hrvatsko-rumunjska OŠ Karaševo i OŠ Dr. Ivana Merza iz Zagreba učenici – pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske prvi put su posjetili domovinu svojih predaka. Sa učenicima koji sudjeluju u ovom projektu, 27. travnja, susreo se Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
„Lucianu, Gordani, Ivanki, Mariji, Diani i Suzani od srca želim dobrodošlicu u Zagreb i Hrvatsku. Ovaj posjet i susret dokaz je kako su Hrvati, bez obzira gdje žive i bez obzira koliko dugo žive izvan svoje domovine uvijek snažno vezani za Hrvatsku. Hrvati u Rumunjskoj su naša najstarija dijaspora no i nakon 600 godina življenja u drugoj zemlji, drukčijoj kulturi snažno ističu i osjećaju pripadnost hrvatskom nacionalnom biću. Posebno nas raduje što vidimo i da djeca i mladi s ponosom njeguju i čuvaju hrvatski identitet. Ovaj petodnevni posjet prilika je i da bolje upoznate hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu, naše ljude. Uz učenje, ovo je prilika za susrete i druženja, stvaranje novih prijateljstava, prilika za jačanje međusobnih veza i zajedništva između Hrvata u Rumunjskoj i nas u domovini. Državni ured će podupirati sva ovakva i slična nastojanja koja za cilj imaju upravo to – jačanje hrvatskog zajedništva na svim poljima“, poručio je predstojnik Milas.
Tijekom druženja, učenici iz Rumunjske su predstojniku Milasu prenijeli dojmove nakon prvog posjeta Hrvatskoj te su izrazili želju za ponovnim dolaskom. Uz predstojnika Milasa, druženju s učenicima se pridružio i pater Božidar Nagy, postulator za kanonizaciju blaženog Ivana Merza.
Od 26. do 29.travnja 2016., Lucian, učenici iz Rumunjske borave u Zagrebu kod svojih domaćina, učenika OŠ dr. Ivana Merza, koje su prije tjedan dana ugostili u Karaševu. Jedna od najstarijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, karaševski Hrvati, iznimno štuju blaženog Ivana Merza, što je ujedno i poveznica sa zagrebačkom školom. U pratnji učenika su profesor Petar Hategan, predstavnik hrvatske manjine iz Rumunjske u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH i vlč. Petar Rebedžila, župnik iz Karaševa.
Trenutačno u sedam naselja u Rumunjskoj: Karaševo, Lupak, Klokotić, Nermiđ, Ravnik, Vodnik i Jabalče živi oko 5.000 Hrvata.

Fotogalerija