Putovanje u Vukovar održano je zahvaljujući Ivici Matešiću, vojnome izaslaniku RH u Makedoniji; Ministarstvu branitelja RH; Memorijalnome centru Domovinskoga rata i Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. Svi sudionici puta zahvaljuju na trudu Jasni Aničić, Ivani Pilko i Ivani Pranić 

Učenici hrvatske nastave u Makedoniji su za boravka u Vukovaru, od 25. do 27. studenoga, posjetili Memorijalni centar Domovinskoga rata, Memorijalno groblje, Ovčaru, Vukovarsku bolnicu i Muzej vučedolske kulture.

Putovanje u Vukovar održano je zahvaljujući Ivici Matešiću, vojnome izaslaniku RH u Makedoniji; Ministarstvu branitelja RH; Memorijalnome centru Domovinskoga rata i Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. Svi sudionici puta zahvaljuju na trudu Jasni Aničić, Ivani Pilko i Ivani Pranić.
Učeničke dojmove s putovanja sabrao je, i poslao, njihov učitelj hrvatskog jezika Vedran Iskra.

U gradu nije bilo mnogo ljudi, ali to je normalno nakon one katastrofe koja se dogodila 1991. godine. Ljudi su bili gostoljubivi. Trg je bio velik, svi kažu da su kuće bile predivne, dopale su mi se njihove barokne fasade, ali kuće su bile napuštene. Bilo je iznenađujuće kako je vodotoranj preživio rat. (Matej Ivanković)

Danas je Vukovar slobodan grad, pun raznih svjedočenja, koja svjedoče o ratu koji se dogodio 18. 11. 1991. godine. Ta svjedočanstva su oštećene kuće, razni muzeji, kao što su bolnica i spomenik na Ovčari i mnogi drugi. Uistinu sam sretna što je nakon toliko loših stvari ipak Vukovar pobijedio. Jako sam ponosna što učim hrvatski jezik. Vukovar i Hrvatska su u mojem srcu i zauvijek će biti! (Marija Uzunova)

Na mene je najveći utisak ostavio bijeli križ s ušća. Bio je jako lijep i on simbolizira da je Vukovar uistinu grad heroja. Simbol svih koji su se borili i dali život da spase one koji vole Hrvatsku. Taj je križ napravljen od rijetkog bijelog kamena i zbog toga je poseban za mene i za cijelu Hrvatsku. (Vedran Perčinić)