Učenici su, uz pratnju profesorice Ane Šarčević, upoznali kulturne znamenitosti grada Splita, Trogira i otoka Hvara. Terensku nastavu ne bi bilo moguće realizirati bez nesebična zalaganja Branke Bezić Filipović, voditeljice podružnice HMI iz Splita, kao i sponzora zahvaljujući kojima učenici nisu plaćali troškove puta

Ove godine je, kao i prethodnih, od 20. do 24. ožujka organizirana terenska nastava za polaznike nastave hrvatskoga jezika i kulture iz Tivta i Kotora. Učenici su, uz pratnju profesorice Ane Šarčević, te uime Školskoga odbora HN Ljerke Sindik, upoznali kulturne znamenitosti grada Splita, Trogira i otoka Hvara.
Prvo odredište bio je Split. Učenici su obišli nogometni stadion Poljud, a potom su nekoliko sati proveli u poznatome trgovačkom centru City Center One. Smjestili su se u Učeničkome domu „Split“. Ravnatelj Mladen Kamenjarin, kao i drugi zaposlenici Doma potrudili su se da im boravak bude ugodan.
Drugoga dana terenske nastave obišli su Muzej Ivana Meštrovića. Uz pratnju vodiča, obišli su podrume rimskoga cara Dioklecijana. Trećega dana, na putu do Trogira, vidjeli smo ruševine nekadašnje metropole rimske provincije Dalmacije – Salonu, u čijoj je blizini grad Solin. Salona je pod zaštitom UNESCO-a, kao i grad Trogir, gdje su, uz pratnju vodiča, obišli katedralu Sv. Lovre. Kiša, koja je neprestano padala, nije ih omela da ne obiđu značajne građevine, crkvu Sv. Sebastijana i kulu Kamerlengo. Kratko vrijeme proveli su i u Drveniku, u lokalnoj konobi. Nastava se nastavila se na najsunčanijemu otoku na Jadranskome moru – otoku Hvaru. Bili su smješteni u Jelsi, gdje su obišli crkvu Gospe od Zdravlja, zaštitnicu Jelse. Obišli su i crkvu Uznesenja Marijinog iz 14. stoljeća i Vinariju Tomić kroz koju ih je vodio njezin vlasnik Andro Tomić, čija se obitelj vinarstvom bavi već 150 godina.
Na Hvaru su posjetili i grad Hvar gdje su od više kustosice Muzeja hvarske baštine prof. Mirjane Kolumbić slušali o povijesti grada, o katedrali Svetoga Stjepana, o sat-kuli, Hektorovićevoj palači, kao i o Arsenalu u kome se nalazi prvo građansko kazalište u Europi. Zanimljivo im je bilo obići i franjevački samostan i crkvu Sv. Marije od Milosti. Unutar samostana vidjeli su muzejsku zbirku starih knjiga, novca i posuđa. Posjetili su i benediktinski samostan Sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata u kome su izloženi specifični i unikatni komadi čipke rađeni bez nacrta od agavine niti, razno posuđe, etnografski predmeti, ali i umjetničke slike. U Biskupskome muzeju im je o eksponatima nadahnuto govorio hvarski biskup, mons. Slobodan Štambuk. Kako im ništa dok borave na Hvaru ne bi nedostajalo, pobrinuo se voditelj jelšanskoga župnog zbora Slavko Reljić.
Terensku nastavu ne bi bilo moguće realizirati bez nesebična zalaganja Branke Bezić Filipović, voditeljice podružnice Hrvatske matice iseljenika iz Splita, kao i sponzora zahvaljujući kojima učenici nisu plaćali troškove puta : Dental Smile, Dentalux, Hotel Splendid, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, INA Crna Gora, Kotorska biskupija, Ledo, Općina Bar, Općina Kotor, Općina Tivat, Porto Montenegro, Turistička organizacija Tivat i Dom učenika i studenata „Spasić-Mašera“.

Pogledajte fotogaleriju