Cilj projekta je povezivanje najmlađe generacije Hrvata u Italiji s drugim skupinama Hrvata koji žive u dijaspori, a njegova realizacija od iznimne je važnosti za učenike i njihove roditelje

Dvadeset i troje učenika HN iz Rima i Molisea su 29. ožujka u pratnji roditelja posjetila Veleposlanstvo RH u Budimpešti, gdje su ih primili veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić, Marina Sikora, prvi tajnik te ostali djelatnici. Susretu su nazočili dr. Gian Luca Borgese, ataše za kulturu Veleposlanstva Italije u Budimpešti i ravnatelj Talijanskog kulturnog centra u Budimpešti i, voditeljica Đačkog doma Hrvatske škole u Budimpešti te predstavnica hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj Ana Gojtan.
Novinarka medijskog centra „Croatice“ Kristina Goher popratila je događanje te je dogovorena suradnja s udrugom Mozaik i Jedna Musika za otvaranje već postojeće izložbe u Mađarskoj. Zatim je uslijedilo druženje uz domjenak.
Nakon odlaska iz Veleposlanstva učenici Hrvatske nastave iz Rima i Molisea s roditeljima krenuli su u razgledavanje mađarskog Parlamenta kao i povijesnih znamenitosti Budima i Pešte.
Hrvati iz Italije otputovali su 30. ožujka u Slovačku gdje su razgledali znamenitosti Bratislave te posjetili okolna mjesta gdje živi hrvatska manjina. Idući dan otputovali su u Austriju. U Beču posjetili Gradišćansko-hrvatski kulturni centar, gdje su ih primili glavna tajnica Gabriela Novak-Karall i urednik Hrvatskih novina Petar Tyran.
Prvoga su travnja putovanje nastavili posjetom Gradišću. Prisustvovali su sv. misi u Trajštofu, gdje ih je pozdravio župnik Željko Odobašić. Uslijedilo je razgledavanje Željeznog/Eisenstadta, dvorca Esterhazy i Centra. Posjet se nastavio u Šopronu i Koljnofu gdje danas živi oko 1200 Hrvata te su svi natpisi dvojezični.
Cilj projekta Traganje za hrvatskim korijenima je povezivanje najmlađe generacije Hrvata u Italiji s drugim skupinama Hrvata koji žive u dijaspori, a njegova realizacija od iznimne je važnosti za učenike i njihove roditelje. Projekt je realiziran zahvaljujući financiranju Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan RH i roditelja učenika HN iz Rima i Molisea. Također, zahvaljujući voditeljicama projekta Antonelli D’Antuono, predsjednici udruge Jedna Musika iz Kruča (Molise) i članici Savjeta Vlade RH kao predstavnice hrvatske manjine u Moliseu te Zrinki Bačić, potpredsjednici udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, a doprinijela je i Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim i Dragan Alvir, blagajnik udruge.
(moja-domovina.net)