Učenici HN u Berlinu, u pratnji učitelja Ele Tončić, Gordane Kešine i Danijela Zrna, boravili su na petodnevnoj stručnoj ekskurziji u Hrvatskoj

Učenici hrvatske nastave u Berlinu, u pratnji učitelja Ele Tončić, Gordane Kešine i Danijela Zrna, boravili su od 22. do 27. listopada 2017. na stručnoj ekskurziji u Hrvatskoj.
Cilj ovog dugo planiranog i iščekivanog putovanja bio je kroz različite sadržaje djeci naših iseljenika približiti Hrvatsku, njenu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu.
Veći dio ekskurzije proveli su u Zagrebu čije su ulice, trgove i muzeje detaljno istražili s vodičem Vjenceslavom. U Muzeju grada Zagreba upoznali su Zagreb prošlih vremena, provjerili svoje znanje glagoljice čitajući Bašćansku ploču u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, rješavali mozgalice i puzzle u zabavnom Muzeju iluzija, a u Tehničkom muzeju oduševio ih je Teslin laboratorij i pokusi s njegovim transformatorom te šetnja 300 metara dugim rudničkim hodnicima ispod samog Muzeja.
Posjetili su i Hrvatski sabor gdje smo imali priliku s galerije za posjetitelje pratiti sjednicu Sabora.
U OŠ „Cvjetno naselje“ srdačno su ih dočekale ravnateljica Nataša Batnožić i profesorica hrvatskog jezika Tanja Konforta te 6. b razred koji je pripremio prezentacije o hrvatskom obrazovnom sustavu, natjecanjima, aktivnostima i projektima koji se provode u toj školi.
Gostujući učenici su im predstavili Berlin, njemački sustav školovanja i način ocjenjivanja te hrvatsku nastavu u Berlinu. Učenici 6. b imali su brojna pitanja o školovanju u Njemačkoj na koja su Berlinčani spremno odgovarali.
Na programu je bio i posjet Hrvatskom školskom muzeju. Vidjeli su kako su izgledale učionice u 19. st., a na priređenoj radionici mogli su se okušati i u vezenju.
U Hrvatskom zagorju učenici su posjetili Mariju Bistricu, hrvatski dvorac Trakošćan i jedan od najatraktivnijih hrvatskih muzeja – Muzej krapinskih neandertalaca.
Odmorili su se u Gornjem Jesenju, na obiteljskom domaćinstvu na 650 metara nadmorske visine s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Hrvatsko zagorje, a nazire se čak i četrdesetak kilometara udaljeni Varaždin.
Nezaboravan je bio i boravak na Plitvičkim jezerima, najstarijem i najvećem hrvatskom nacionalnom parku.

Svih pet dana ekskurzije bilo je ispunjeno smijehom i veseljem, naučili su mnogo o svojoj domovini i zavoljeli je još više.
(Hrvatski glas Berlin)