Književnik i novinar prof. Luka Brajnović jedan je od utemeljitelja katedre za novinarsku etiku u Pamploni, a po njemu je međunarodna novinarska nagrada nazvana “Luka Brajnović”. Umirovljen je 1992. godine kao redoviti sveučilišni profesor

Glas Koncila, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske i Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb priredili su u petak, 24. veljače u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu predstavljanje knjige hrvatskoga i španjolskoga novinara, književnika i intelektualca Luke Brajnovića (1919. – 2001.) „Služiti istini. Memoari, članci, ogledi i studije”.

Uvodeći u predstavljanje, moderatorica programa prof. dr. Gordana Varošanec Škarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kazala je kako je istaknuti pisac, znanstvenik, sveučilišni profesor, novinar rođen 13. siječnja 1919. u Kotoru, a preminuo 8. veljače 2001. u Pamploni. Uime izdavača pozdravnu riječ uputio je v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, a potom i predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb Ivo Škanata.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Eduardo Aznar osvrnuo se na veze Hrvatske i Španjolske te istaknuo kako je u povijesti bilo mnogo velikih osoba koje su pridonijele tim vezama.

Predstavljanju knjige nazočile su i dvije kćeri Luke Brajkovića, a s okupljenima je svoja sjećanja na oca podijelila dr. Elica Brajnović de Leahy, počasna hrvatska konzulica u Kraljevini Španjolskoj.

Prof. dr. Norberto Gonzalez Gaitano s Papinskoga sveučilišta Svetoga Križa u Rimu koji je bio Brajnovićev student i asistent na Navarskom sveučilištu govorio je o sveučilišnom radu Luke Brajnovića. Uvodno je napravio presjek publicističke djelatnosti koja se poglavito odnosi na sveučilišne udžbenike.

Urednik biblioteke „Hrvatska katolička baština” Glasa Koncila u kojoj je obavljena ova knjiga dr. Vladimir Lončarević zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos da knjiga ugleda svjetlo dana. Istaknuo je kako je biblioteka pokrenuta 2005. s ciljem javnosti predstavljanja zapostavljene i zanemarene velikane kršćanske misli u hrvatskoj kulturi 20. st., kako bi se pomoglo prevladati posljedice memoricida i kulturocida sustavno provođenog nakon Drugoga svjetskog rata i postaviti temelje za buduća znanstvena proučavanja hrvatske kulture i njezinu cjelovitu interpretaciju.
Ova knjiga je priređivana s posebnom ljubavlju, davno zamišljena, a nastala je kad se pripreme primila mr. Matilda Kolić Stanić, doktorandica na Hrvatskim studijima koja priprema i doktorsku disertaciju o Luki Brajnoviću.

U glazbenom dijelu nastupila je sopranistica Marija Kuhar Šoša te pijanist Mario Šoša.

Književnik i novinar prof. Luka Brajnović jedan je od utemeljitelja katedre za novinarsku etiku u Pamploni, a po njemu je međunarodna novinarska nagrada nazvana “Luka Brajnović”. Umirovljen je 1992. godine kao redoviti sveučilišni profesor. Prije odlaska u emigraciju bio je urednik “Hrvatske straže” i “Luči”, javljao se i u ostalim hrvatskim listovima. Kao ugledni katolički laik bio je član “Domagoja”. Nakon demokratskih izbora više puta je posjetio Hrvatsku, posebice svoje Jeronimsko društvo i uredništva katoličkih sredstava priopćavanja. Prigodom posljednjeg posjeta Domovini, vidno bolestan, održao je predavanje na Zagrebačkom sveučilištu, te se susreo s članovima Hrvatskoga društva katoličkih novinara.
(IKA)