Nova udruga građana koja namjerava izići na predstojeće lokalne, pokrajinske i republičke izbore u Srbiji. Mata Matarić, čelnik udruge, bivši je predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik ove stranke u Skupštini Vojvodine, a obnaša i dužnost predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor“ u Somboru

U Somboru je formiran „Pokret vojvođanskih Hrvata“, nova udruga građana koja namjerava izići na predstojeće lokalne, pokrajinske i republičke izbore u Srbiji, navodi se među ostalim u njihovu priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 25. siječnja.
„Osnovni cilj formiranja je da pokrenemo većinu pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji da uzmu aktivno učešće u političkom životu kako bi skupa utjecali na svoj status u Srbiji. Mišljenje osnivača je da bez integriranog odnosa s društvenom okolicom i sudjelovanja u tijelima vlasti, hrvatska zajednica ne može, a i nema pravo, očekivati od drugih političkih subjekata da joj to osiguraju, a da zajednica samo indolentno promatra i ‘mudro’ šuti“, objašnjava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Mata Matarić.
Pokret najavljuje „usku suradnju sa svim institucijama hrvatske manjinske zajednice u Srbiji“, jer zaključuje da je „prirodan put da svi zainteresirani u sinergiji osiguraju zadovoljavajuće rezultate na predstojećim izborima u lokalnim samoupravama, vojvođanskog i republičkoj skupštini“.
Navodi se da je sjedište udruge u Somboru, i dodaje da novoosnovani Pokret već ima predstavnike u Skupštini Vojvodine i dva vijećnika u skupštini grada Sombora.
Mata Matarić, čelnik udruge, bivši je predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik ove stranke u Skupštini Vojvodine, a obnaša i dužnost predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor“ u Somboru.
U ožujku prošle godine isključen je iz DSHV-a zbog nepoštivanja odluka i politike stranke u Skupštini Vojvodine, ali je zadržao mandat u parlamentu i vrlo kritički govori o svojim bivšim stranačkim kolegama.
Čelnik DSHV-a, jedine registrirane političke stranke hrvatske manjine u Srbiji, Tomislav Žigmanov prokomentirao je formiranje ove nove hrvatske organizacije na svojemu „Twitter“ nalogu. „U hrvatskoj zajednici je prava predizborna groznica. Malo-malo pa se osniva novi “savez”, “stranka”, “grupa građana”… Netko to koordinira!“, naveo je Žigmanov.
U Srbiji će biti održani lokalni, pokrajinski i republički izbori. Datum još nije određen no predsjednik Vlade i čelnik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nije odbacio mogućnost da se oni održe 24. travnja.
(Narod.hr/Hina)