U rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u sklopu pripreme za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda, okupilo se stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta

Danas s radom počinje Opća skupština Dominikanskog reda koja će se do 8. kolovoza održavati u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u sklopu pripreme za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda. Okupilo se stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata.

Uoči početka Opće skupštine, 21. srpnja, Prvi program Hrvatskog radija prenosio je misu iz dominikanske crkve Svetoga Križa na Čiovu. Euharistijsko slavlje predslavi i propovijeda provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, a liturgijsko pjevanje animira zbor dominikanskih studenata.
Samostan Svetoga Križa na Čiovu utemeljio je 1432. trogirski dominikanac Nikola Milinović, koji je bio njegov prvi prior, čije je tijelo najprije pokopano na ulazu u crkvu a zatim godine 1932., prigodom petstote obljetnice utemeljenja samostana, preneseno u samostansku crkvu. Umro je na glasu svetosti 13. srpnja 1451. i kao takav, prema tradiciji, čašćen pa je stoga na njegovu grobu uklesano “blaženi”. U crkvi je posebice štovano čudotvorno raspelo. Nakon što je iz rana Kristovih prokapala krv godine 1600., samostan sv. Križa postaje jedno od najznačajnijih dominikanskih hodočasničkih svetišta.

Opća skupština Reda propovjednika počinje na blagdan svete Marija Magdalene, suzaštitnice Reda, 22. srpnja misom i zazivom Duha Svetoga, koju u istoj crkvi predslavi Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadore, u koncelebraciji dvojice svojih predšnika fr. Timothyja Radcliffa i Carlosa A. Coste. Opća skupština Reda završava proslavom sv. Dominika 8. kolovoza u samostanskoj crkvi u Splitu, prenosi www.dominikanci.hr.
U pismu upućenom braći u Provinciji, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić ističe da je to povijesni događaj ne samo za hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800 godina povijesti Reda prvi puta održava u Hrvatskoj. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org.
(Ika)

VIŠE