Dugogodišnja članica AMCA Toronto, članica Hrvatske bratske zajednice, osnivačica i inspicijentica Hrvatsko – kanadske kazališne družine Histerioni, uspješna poslovna žena, ljubiteljica umjetnosti i kolekcionarka napustila nas je u 66. godini života

U ponedjeljak, 25. rujna, iznenada je u svom domu, preminula dugogodišnja članica AMCA Toronto, naša draga prijateljica Lila Lupo.
Lila je rođena 1951. godine u Zagrebu gdje je na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala Hrvatski jezik i Komparativnu književnost. Do dolaska u Kanadu bila je u Zagrebu priznati pedagog a učenicima omiljena profesorica. U Kanadu je doselila 1989. godine, sa tadašnjim suprugom Romeom, filmskim fotografom i snimateljem i dvanaestogodišnjim sinom Rudijem, gdje otvaraju foto studio na Front ulici, u centru Toronta.
Lila se ubrzo po dolasku u novu sredinu uključila u društveni život hrvatske zajednice, gdje je sa suprugom foto dokumentirala sve najvažnije događaje devedesetih godina. Kao članica Estrade pomagala je godinama oko organizacije Hrvatskog Božića, te kao, za glasilo Zajedničar, pisala mnoge intervjue i izvješća o životu hrvatske zajednice Ontarija. Lila je sudjelovala i u osnivanju Hrvatsko-kanadske kazališne družine Histerioni gdje je kao inspicijent doprinijela uspjehu i promociji udruge te širenju duha prijateljstva. Lila je od prvog dana osnutka AMCA Book Cluba bila redoviti član koja ga je obogaćivala briljantnim analizama knjiga i sudjelovanjem u vatrenim i nezaboravnim diskusijama.
Obljubljena među prijateljima kao osoba vedrog duha i snažnog intelekta Lila se isticala finoćom i elegancijom te osobitim osjećajem za estetiku. Bila je veliki ljubitelj umjetnosti i kolekcionar. Kao uspješna poslovna žena Lila Lupo obogatila je modnu ponudu Toronta putem njena velika dostignuća – boutiquea Lila Lupo European Fashion. Iza nje ostaje sin Rudi, IT stručnjak u Apple kompaniji u San Franciscu, koji je bio njen ponos i najveća ljubav.
Iskrena i najdublja sućut sinu Rudiju, sestri Ani-Maci, Romeu i široj familiji, te bliskim prijateljima, u čijim životima, njenim odlaskom, ostaje velika bol i praznina. Počivala u miru.
S Lilom ćemo se oprostiti u krugu obitelji i prijatelja u ponedjeljak, 2. listopada u 10 sati, Turner & Porter Funeral Home, Yorke Chapel, 2357 Bloor Street West, Toronto.
(Aranka Lengyel)