U program ovogodišnje proslave uključeni su Ujedinjeni hrvatski klubovi u NSW-u, Hrvatsko-australsko društveno vijeće, Generalni konzulat RH u Sydneyju i hrvatska zajednica Sydneyja. Gk konzul RH Petrušić najavio je i veliku proslavu Dana državnosti na Gold Coastu, u tamošnjem hrvatskom klubu u Carrara Parku

Ovogodišnja proslava Dana državnosti RH u Sydneyju ima bogati program, a u njega su uključeni Ujedinjeni hrvatski klubovi u NSW-u, Hrvatsko-australsko društveno vijeće, Generalni konzulat RH u Sydneyju i hrvatska zajednica Sydneyja.
– Slavlje će trajati nekoliko dana i bit će svečanije nego ikada, ističe Hrvoje Petrušić, hrvatski generalni konzul u Sydneyju.
O programu proslave je rekao: – Rodila se ideja da nasu proslavu učinimo sto pristupačnijom i ostalim stanovnicima Sydneyja. Stoga smo u sydneyjskom predgradju Concord, točnije u njihovoj općinskoj knjižnici, organizirali izložbu pod naslovom “Naš pogled na Zagreb”, a u organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb na izložbi su predstavljene fotografije grada Zagreba. Izložba je otvorena 19. lipnja i trajat će do 28. lipnja.
U četvrtak, 25. lipnja, u Civic centreu, u Hurstvilleu, održat će se projekcije hrvatskih dokumentarnih i igranih filmova proizvodnje Croatia Housea i Croatian Audiovisual centra iz Zagreba. Na rasporedu su domaći filmovi koje je autor teksta osobno donio iz Zagreba. U subotu, 27. lipnja slijedi središnja proslava Dana državnosti koja će se održati u HK Kralj Tomislav. Na proslavi će biti i počasni gosti iz australskog kulturnog, javnog i političkog života. U kulturnom dijelu programa nastupit će dvije hrvatske folklorne grupe – “Vukovar” i “Linđo”. U nedjelju, 28. lipnja, HK Kralj Tomislav održava tradicionalni svehrvatski izlet na kojemu će svirati popularni sastav “Budilice” na čelu s Josipom Zorićem.
Gk konzul RH Petrušić najavio je i veliku proslavu Dana državnosti na Gold Coastu, u tamošnjem hrvatskom klubu u Carrara Parku.

Tekst: Franjo Harmat; Foto: Hrvoje Petrušić