U tjednu koji slijedi bit će upriličeno mnoštvo radionica, kazališnih predstava, izložbi i događanja kojima je cilj predstaviti dječje i stvaralaštvo za djecu izraslo na temeljima velikoga djela Ivane Brlić Mažuranić

Premijerom glazbeno scenske čarolije nastale prema motivima bajke ‘Regoč’, 6. travnja u Slavonskome Brodu počele 42. dječje svečanosti ‘U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić‘. 
Posvećene su velikoj književnici rođenoj prije 140 godina u Ogulinu, koja je u Brodu provela najkreativnije godine i stvorila neke od najpoznatijih likova svjetske književnosti.
Šezdesetak članova kazališne radionice ‘Svijeta bajki’ predstavom ‘Regoč’ želi poručiti da u nasljeđe žele bolji svijet.
‘Krenuli smo od ove priče iz davnine, koja je podijeljena u četiri slike. Prva je bajkovita i vezana za svijet vila, druga vodi na kraj svijeta u bespuće Legen, treća priča je silazak pod zemlju, a četvrta govori o sukobu dvaju sela, gdje jedni žele napakostiti drugima i puštaju Zlovodu. Zaključili smo da je Zlovoda nešto što uništava svijet, a budući da se predstava radi u Brodu, iskoristili smo Brod kao metaforu, jer se iz prekosavske rafinerije uništava kvaliteta zraka’, rekla je redateljica predstave Dubravka Zrnčić Kulenović.
‘I mi sami sebi postavljamo isto pitanje, jesmo li sretni time što im ostavljamo zagađeni svijet, kredite…’ dodaje koreograf Branko Banković. Taj kreativni dvojac već gotovo dva desetljeća s članovima kreativnih radionica stvara edukativne predstave i pridonosi aktualnosti brodske manifestacije.
U ovogodišnjim Dječjim svečanostima sudjelovat će na stotine djece i mladih predškolskog i školskog uzrasta te članovi kreativnih udruga. Nakon premijere glazbeno scenske čarolije ‘Regoč’, koja počinje u 17 sati, u okviru spektakularnog programa na središnjem gradskom trgu ispred kuće Brlić djeca će simbolično preuzeti ključeve grada.
U tjednu koji slijedi bit će upriličeno mnoštvo radionica, kazališnih predstava, izložbi i događanja kojima je cilj predstaviti dječje i stvaralaštvo za djecu izraslo na temeljima velikoga djela Ivane Brlić Mažuranić.
(tportal/Hina)