Knjiga je objavljena 2012. godine u Pečuhu, u zajedničkom nakladničkom pothvatu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Pečuh, Udruge Oksimoron, Osijek te ZKVH-a kao rezultat višegodišnje plodne suradnje znanstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatske zajednice iz ovih triju regionalnih gradskih centara triju država

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira predstavljanje knjige Tomislava Žigmanova „Izazovi – sabiranja, sumjeravanja, tumačenja : studije i ogledi o knjiškim i književnim temama hrvatskoga istočnoga zagraničja“ u ponedjeljak, 8. travnja u Gradskoj knjižnici u Subotici.
Knjigu je predstavio mr. sc. Stjepan Blažetin, Pečuh, doc. dr. sc. Ivan Trojan, Osijek, prof. Vladan Čutura, Subotica i prof. Tomislav Žigmanov, autor.
Knjiga je objavljena 2012. godine u Pečuhu, u zajedničkom nakladničkom pothvatu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Pečuh, Udruge Oksimoron, Osijek te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a kao rezultat višegodišnje plodne suradnje znanstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatske zajednice iz ovih triju regionalnih gradskih centara triju država.
Knjigu čine rukopisi – jedanaest studija i ogleda podijeljenih u tri poglavlja („Prinosi sabiranju“; „Prinosi sumjeravanjima“; „Izazovi tumačenja – književno-esejistički i filozofijski pristupi“) – nastali u posljednjih desetak godina i rezultat su autorova, relativno kontinuirana nastojanja na planu reflektiranja povijesti, procesa i događaja unutar kulturnoga prostora Hrvata u Vojvodini koji se, prije svega, odnose na fenomen knjige i književnosti.

Više o knjizi