Među osnivačima je budimpeštanske Hrvatske izvorne skupine, a u posljednjih nekoliko godina obnašao je dužnost predsjednika Udruge hrvatskih umirovljenika u Mađarskoj

Nakon teške bolesti, 7. srpnja, u 71. godini života preminuo je istaknuti društveni djelatnik budimpeštanskih Hrvata, Bunjevac iz Bačke Stipan Merković.

Rođen je 8. srpnja 1946. godine u bačkom naselju Čikeriji. Godine 1961. seli u Budimpeštu, gdje uči za tokara, a potom stupa u službu policije. Umirovljen je nakon četrdeset i dvije godine službovanja.

Oženio se 1970. i otac je dvojice sinova. U više mandata bio je zastupnikom Hrvatske samouprave XVIII. okruga, a od 2014. zastupnik je Hrvatske samouprave grada Budimpešte.

Među osnivačima je budimpeštanske Hrvatske izvorne skupine. U posljednjih nekoliko godina obnašao je dužnost predsjednika Udruge hrvatskih umirovljenika u Mađarskoj.

Stipan Merković, ili kako su ga mnogi zvali „Merko“, nikada nije zaboravio na svoju rodnu grudu, i kad god je mogao, uvijek je rado posjećivao Bačku i svoje Hrvate Bunjevce u Čikeriji.
(Hrvatskiglasnik)