Veliki interes iz cijelog svijeta za dirigentske “Olimpijske igre” kojima je Zagreb domaćin ove jeseni

Gotovo da nema kraja svijeta iz kojega i ove godine nisu pristigle prijave na 6. Međunardno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić. Fond Lovro i Lilly Matačić u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom direkcijom Zagreb organizatori su ovog iznimnog međunarodno priznatog natjecanja, koje se održava svake četvrte godine pa se s pravom smatra svojevrsnim dirigentskim Olimpijskim igrama – u čast našeg najvećeg dirigenta Lovre pl. Matačića.

Svoju popularnost ove je godine natjecanje iznova dokazalo prikupivši čak 180 prijava mladih dirigenata iz svih lovro-matacic2krajeva svijeta, među kojima i tridesetak žena, željnih sudjelovanja i nadmetanja u ogledu kojemu je Zagreb domaćin.

1995. godine, na desetu obljetnicu smrti maestra Lovre Matačića, našeg glazbenog i dirigentskog velikana svjetskih razmjera, održano je prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata. Ove godine, kada će biti upriličeno po šeti put, Zagreb će ponovno biti središte mladih dirigenata iz cijeloga svijeta. Natjecanje počinje 5. listopada i trajat će tjedan dana završavajući s velikim finalom u koji ulaze tri najbolja natjecatelja – opisuje profil natjecanja i natjecatelja Josip Nalis, tajnik Fonda i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb.

A upravo je pomoć mladim dirigentima, u njihovom karijernom usponu, bila glavna želja maestra Matačića kada je zatražio osnivanje Zaklade, koja sufinancira “dirigentske olimpijske igre”. U prilog pomoći dirigentima ne ide samo ovo natjecanje, kao i izdašne novčane nagrade koje finalisti osvajaju, već i prilike koje se sudjelovanjem na ovakvim manifestacijama redovito otvaraju, kroz mogućnost ravnanja toliko željenim simfonijskim orkestrima.

No, u Zagreb nakon predselekcijskog ciklusa, provedenog u svibnju ove godie, stiže tek 16 odabranih natjecatelja do 35 godina starosti što je preduvjet za sudjelovanja, a koji su svojevrsna “krema” svih prijavljenih, kako bi se izborili za mjesto u finalu i osvajanje prestižnih nagrada.

Kao i svih dosadašnjih izdanja i ovo šesto potpisuje rezidencijalni orkestar – ove godine Zagrebačka filharmonija. Natjecanje je otvorenog tipa i posjetitelji mogu doći na sve etape u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i pratiti nadmetanje. Kroz preostala tri kruga natjecatelji će imati priliku pokazati sve što znaju, kako bi se od početnih 180 prijavljenih, sa svih kontinenata, od Venezuele, Irana, Novog Zelanda, do Japana, u Zagreb stiglo do onog najboljeg – ističe ravnatelj Koncertne direkcije.

U odabranih 16 svoje mjesto pronašla je i Ting Chaowen, jedina dirigentica, koja dolazi iz Kine, kao i dva hrvatska predstavnika – Ivan Josip Skender i Matija Fortuna.

Natjecatelji drugog kruga već su dobili svoje “zadatke” koji obuhvaćaju 14 krunskih djela svjetske glazbene baštine, među kojima su i dva hrvatska djela. Za kvalitetan nastup na ovakvim natjecanjima dirigenti se ponekad pripremaju i pola godine, no bez obzira na uspjeh koji ostvare, nastup se uvijek višestruko vrati – ocjenjuje Nalis.

O prestižu osvajanja nagrada na Matačićevom natjecanju svjedoče i karijere dosad nagrađenih dirigenata.

Tako je 1995. finalist Dmitri Liss danas šef-dirigent Uralske filharmonije te stalni dirigent Ruskog nacionalnog orkestra. Pobjednik 2. natjecanja Alan Buribajev iz Kazahstana ubrzo nakon natjecanja postaje šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radiotelevizije iz Dublina. Prvoplasirani s natjecanja 2003., Poljak Michal Dworzynski, do danas je dirigirao brojnim poznatim orkestrima poput Simfonijskog orkestra BBC, Londonskog simfonijskog orkestra i Izraelske filharmonije. Jimmy Chiang, pobjednik natjecanja 2007. bilježi poziciju glavnog zborovođe svjetski priznatih Bečkih dječaka te mjesto šefa-dirigenta Pan Asija simfonijskog orkestra.

Pobjednik posljednjeg natjecanja iz 2011. Aleksej Bogorad stalni je dirigent Boljšoj teatra iz Moskve te redovito nastupa s Ruskim nacionalnim orkestrom, kao i Simfonijskim akademskim orkestrom iz Sankt Peterburga.

(Zagrebinfo; Foto: Deyan Barić)