Filipović je bio predsjednik Hrvatske samouprave Kőbánye, X. okruga (Majdana), jedan od osnivača Plesnoga ansambla Luč, budimpeštanske Hrvatske izvorne skupine i Zajednice hrvatskih umirovljenika u Mađarskoj

U svojoj osamdeset i četvrtoj godini života 15. prosinca je preminuo Mate Filipović, predsjednik Hrvatske samouprave Kőbánye, X. okruga (Majdana), jedan od osnivača Plesnoga ansambla Luč, budimpeštanske Hrvatske izvorne skupine i Zajednice hrvatskih umirovljenika u Mađarskoj.
Mate Filipović rođen je u bunjevačkohrvatskom naselju Kaćmaru, 21. studenoga 1933. godine. Poslije mature u bajskoj Cistercitskoj katoličkoj gimnaziji 1952. godine svoju naobrazbu nastavlja na budimpeštanskm Tehničkom fakultetu, gdje diplomira 1956. godine. Od samih početaka do svoga umirovljenja radi u tvornici Orion. Bio je istaknuti odbojkaš, te je radio kao voditelj odbojkaškog odjela športskoga kluba BKV Előre. Od demokratskih promjena u Mađarskoj predsjednik je Hrvatske samouprave Kőbánye (Majdana). Uz njegovo se ime veže potpisani sporazum o međusobnoj suradnji Kőbánye, Vinkovaca i Hrvatske samouprave te gradske četvrti.
Također, na njegov se poticaj postavlja spomen-reljef u crkvi Sv. Ladislava u Kőbányi, kao simbol hrvatsko-mađarske suradnje. Zahvaljujući njegovome zalaganju, vinkovački KUD Šumari redovito nastupaju na najvećoj priredbi X. okruga, na Danima sv. Ladislava. Zauzvrat, izaslanstvo Kőbánye gostuje na Vinkovačkim jesenima ili na Danima grada Vinkovaca. Godine 2011. uručeno mu je priznanje grada Vinkovaca. Počivao u miru Božjem.
(Kristina Goher / Hrvatski glasnik / MCC)