Hrvatska paljenjem svijeća odaje počast žrtvama Vukovara

18. studenoga 2015.  Vukovar mjesto posebnog pijeteta – HRT (prijenos uživo)

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice, te molitvom koju su kod Spomen obilježja u bolnici predvodili mladi grada Vukovara, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u ponedjeljak navečer počast žrtvama agresije bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na takozvanom ‘kukuruznom putu – putu spasa’, uz gradsku obilaznicu koji je tijekom velikosrpske opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnog vinkovačkog područja.

Za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu molitvu je predvodio Mato Martinković, župnik vukovarske župe Kraljice mučenika.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom – ‘Vukovar, mjesto posebnog pijeteta’, počet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva i brojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, te će biti služena misa zadušnica.

Sudionici obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja u Vukovar pristižu još od jutros, a grad je u večernjim satima pun autobusa, osobnih automobila i motora s registracijama brojnih hrvatskih gradova.

Duž glavnih vukovarskih prometnica i u prozorima vukovarskih obiteljskih kuća i stanova gore brojni upaljeni lampioni, kao podsjetnik na veliku patnju i stradanje kojima su Vukovarci bili izloženi u velikosrpskoj agresiji prije 23 godine.

Žrtve Vukovara prisjeća se i Osijek
Duž najduže osječke ulice koja nosi ime grada Vukovara, večeras su upaljene svijeće u znak sjećanja na herojski grad, njegove žrtve i hrvatske branitelje, a počast je odana i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava.

Obilježavanju tužne obljetnice nazočni su bili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Nekoliko tisuća svijeća zapalili su učenici osječkih osnovnih škola uz Vukovarsku ulicu, a pridružili su im se, pored brojnih Osječana i predstavnika vlasti i nekoliko stotina motociklista iz cijele Hrvatske, sudionika karavana ‘Zajedno u ratu – zajedno u miru’.

Kod ‘crvenog fiće’ osječkog ratnog simbola iz 1991. godine, kojeg je tenk jugoslavenske vojske pregazio i zgnječio na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice, oni su zapalili svijeće, zajedno s domaćinima iz sedam osječkih moto klubova.

Tradicionalno Osječani su večeras, uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te na Vukovarce i sve žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu stavili upaljene svijeće u prozore svojih domova.

U svjetlu lampiona i vukovarska ulica u Splitu
Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara u ponedjeljak navečer su na početku Vukovarske ulice u Splitu građani palili svijeće, a pridružili su im se i gradonačelnik Ivo Baldasar te predstavnici splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici četvrtu godinu za redom organizira Grad Split i gradski kotarevi, te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

‘Postoji projekt da se na početku Vukovarske ulice u Splitu podigne spomenik dječaka koji nosi lampion, a koji bi bio posvećen žrtvama Vukovara i vjerujem da ćemo ubuduće izgraditi taj spomenik’, rekao je Baldasar.

Na upit hoće li sutra nazočiti Danu sjećanja na žrtvu Vukovara Baldasar je kazao da za sada takvo što ne planira jer je taj događaj, po njegovu mišljenju, ispolitiziran, ali da će on, mimo ovog datuma, 18. studenoga, na neki drugi dan otići i pokloniti se vukovarskim žrtvama.

Politiziranjem je nanesena šteta Vukovaru, kazao je Baldasar.

Smatra da bi bilo prikladnije u Vukovaru organizirati skromnije i dostojanstvenije obilježavanje sjećanja na vukovarske žrtve, te da bi korisnije bilo Vukovarcima pomoći na gospodarskom planu

Na mjestu paljenja svijeća na početku Vukovarske ulice u Splitu večeras je održana i prigodna molitva za vukovarske žrtve.

Pedesetak metara udaljeno od paljenja svijeća koje je organizirala Gradska uprava, večeras su paljenje svijeća organizirali i splitski gradski i županijski HDZ, a okupljeni na tom mjestu pjevali su domoljubne pjesme.

Na tom je mjestu od zapaljenih lampiona formiran znak u obliku srca, a unutar njega znak križa.

Predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader je rekao kako vukovarske žrtve zaslužuju da ih se nikad ne zaboravi. ‘Žrtve Vukovara su ugrađene u temelje stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske’, poručio je Ante Sanader.

U Zagrebu lampioni duž 9 kilometara Ulice grada Vukovara
Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i još 55 udruga i klubova iz Domovinskog rata, organizirao je u Zagrebu, tradicionalno navečer 17. studenoga, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom – “‘reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR’.

Zapaljeni su lampaši duž devet kilometra dugačke Ulice grada Vukovara s jedne i druge strane kolnika, a svečani program održan je na površini između kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara, gdje su zapaljeni lampaši u obliku imena grada Vukovara te križa, s velikom svijećom od 2 metra u sredini.

Lampaše su zapalila djeca Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, a na veliku svijeću je postavljeno ‘Vukovarsko svjetlo mira’, simbol povezanosti Zagreba i Vukovara.

Lampaše su zapalili i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin s izaslanstvom u kojem je bio i Miodrag Demo, hrvatski ratni vojni invalid te predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske Boris Vukadinović istaknuo je da priča o Vukovaru mora zauvijek ostati među Hrvatima, jer je ona simbol Domovinskog rata, borbe za neovisnost i temelj hrvatske države.

‘Vukovar je Hrvatska, a Hrvatska je Vukovar. Ne dopustimo, plamenu ljubavi za Domovinu koji nosimo u svojim srcima, da se ikada ugasi. I na kraju, reći ću vam samo još jednu stvar: zapamtite Vukovar!’, poručio je.

Vukadinović je posebno pozdravio branitelje grada Vukovara i 100-postotne ratne vojne invalide koji već gotovo mjesec dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, braneći, kako je rekao, ‘svoje dostojanstvo i istinu o Domovinskom ratu’.

Vukadinović je podsjetio i kako 23 godine nakon groznih zločina velikosrba počinjenih u Hrvatskoj, opet neki na istoku govore o Velikoj Srbiji.

‘Naša im je poruka i savjet: ne sanjajte uzalud, sjetite se kako ste prošli. Zapamtite Vukovar’!, istaknuo je.

Svečanost je počela hrvatskom himnom i pozdravom Domovini u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH te ‘ponosnom minutom hrvatske tišine – Uvijek su s nama’.

Molitvu je predvodio izaslanik Vojnog ordinarijata vojni kapelan don Josip Stanić, a u dramskom programu sudjelovali su Anja Šovagović-Despot i Joško Ševo.

Pjesmu ‘Gospodine generale’ otpjevao je Vladimir Kočiš Zec, a Stanko Šarić otpjevao je pjesmu ‘Iznad polja makova’.

Pjesmom ‘Rajska djevo kraljice Hrvata’, završio je u Zagrebu program obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na svečanosti obilježavanja bio je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras koji je novinarima izjavio da je ‘ovdje Zagreb pokazao jedinstvo, pokazujući ljubav i ponos na svoje branitelje, a tako treba biti i u Vukovaru’.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor poručio je da bi o Vukovaru trebalo misliti svih 365 dana, a sutra 18. na dan pada Vukovara trebali bi dokazati jedinstvo hrvatskog naroda i svi bi trebali biti jedna kolona i jedan narod.

I zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je zadaća cijele Hrvatske da s Vukovarom živi svih 365 dana u godini.

‘Naravno da sutra moramo biti svi složni, ali mi cijele godine moramo biti složni i participirati u dizanju grada koji je bio stradalnik. Mi ga rado nazivamo svi herojem, ali što smo učinili za tog heroja. Grad Zagreb je obnovio gimnaziju, županija Zagrebačka je obnovila kompleks crkve Svetog Filipa i Jakova, Grad Zagreb je uredio Memorijalni centar na Ovčari, te je stalno uz Vukovar i pomaže Vukovarce i branitelje ne samo moralno nego i kada treba i financijski. Grad Zagreb je i ove godine organizirao da svi studenti Vukovarsko-srijemske županije koji studiraju u Zagrebu, sutra ujutro autobusima krenu u Vukovar’, poručila je Kusin.

Osim u Ulici grada Vukovara paljenje svijeća i obilježavanje žrtve Vukovara 17. studenoga organizirano je i u Vukovarskoj ulici u zagrebačkoj Donjoj Dubravi gdje su veterani iz 145. brigade HV-a također obilježili žrtvu Vukovara.

U utorak, 18. studenoga u 19 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu bit će misa za sve stradale u Vukovaru, Škabrnji i Domovini, a nakon mise najavljen je koncert “Bogu i Domovini”.
(tportal/Hina)