U Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub, doktor veterine Ante Kunek. Pisao je za novine HSS-a Slobodni dom, Hrvatsku istinu i Hrvatsku slobodu i izdao knjigu «Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode“

Nakon vrlo duge i teške bolesti u utorak, 18. listopada u Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub, doktor veterine Ante Kunek. Rodio se 1927. u selu Mesići u BiH, a otac mu je bio željeznički službenik u Kraljevini Jugoslaviji iz Ivanić Grada. Ante Kunek studirao je veterinu u Zagrebu, a 1956. godine je pobjegao u Australiju. Ubrzo je dobio posao kao veterinarski inspektor u mesnoj industriji, gdje je kao cijenjeni stručnjak ostao do kraja radnog vijeka.

Unatoč riziku gubitka posla, postao je vrlo aktivan u ogranku Hrvatske seljačke stranke u Melbourneu i široj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. Pisao je pod raznim pseudonimima izvrsne političke komentare i raščlambe za novine HSS-a u Australiji: Slobodni dom, Hrvatsku istinu i Hrvatsku slobodu. Dr. Kunek već je početkom sedamdesetih godina u Slobodnom domu napisao izvješće o knjizi (Reason in Revolt, London 1948.) Freda Copemana, zapovjednika bataljona engleskih komunističkih dragovoljaca u Španjolskom građanskom ratu. Prije dvije godine, 2014., Kunek je izdao knjigu «Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode». Urednik i nakladnik bio je Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata iz Koprivnice.

S dr. Antom Kunekom postao sam posebno blizak kad su mu se 1975. godine rodili blizanci, Zvonimir i Krešimir. Krešimiru sam bio krsni kum. Dvije godine kasnije, nakon podjele u ogranku HSS-a u Melbourneu i prestanka izlaženja dotadašnjega glasila Slobodni dom, dr. Kunek i ja odlučili smo pokrenuti novo glasilo HSS-a u Australiji, Hrvatsku istinu.

O dr. Kuneku mogla bi se napisati velika knjiga. Ovdje želim istaknuti samo još nekoliko indikativnih detalja. Od dolaska u Australiju 1956. dr. Kunek kontinuirano je pomagao hrvatsku stvar – umno, fizički i financijski. Kunek je zadnjih nekoliko godina svoje komentare objavljivao i na domoljubnim portalima u Hrvatskoj.

Nakon što sam u rujnu 1991. postao prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, zvao me je svaki dan i raspitivao se za stanje u Hrvatskoj. Zadnji smo se put kratko čuli dva tjedna prije njegove smrti.

Dr. Ante Kunek bit će pokopan u Ivanić Gradu, a iza sebe ostavlja ožalošćene: suprugu Mariju, kći Srebrenku i sinove Zvonimira i Krešimira, te brata Ivicu, kojima ovim putem izražavam duboku sućut.

Tekst: Ante Babić