Događanje su organiziraju Hrvatski pomorski muzej Split i podružnica Hrvatske matice iseljenika u Splitu

Stota godišnjica od pobune hrvatskih mornara (https://www.slobodnadalmacija.hr/more/vijesti/clanak/id/529253/stogodisnjica-pobune-bokeljskih-mornara-vi-pucate-u-pravdu-zivjela-sloboda) u Boki kotorskoj obilježena je 1. veljače u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu (https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit/). Događanje su organiziraju Hrvatski pomorski muzej Split i podružnica Hrvatske matice iseljenika u Splitu.
Ravnateljica muzeja Danka Radić održala je uvodno predavanje, a zatim je prikazan dokumentarac snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije “Tko je bio Mate Brničević”, čiji je scenarist i redatelj Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Beograda “Tin Ujević”.
Ukratko, prvoga veljače 1918. godine preuzimanjem zapovjedništva na brodovima Austro-ugarske ratne mornarice “Sankt Georg” i “Gea” započela je pobuna mornara u Boki kotorskoj na čijem čelu je, kao jedan od vođa, bio mornar – topnik Jerko Šižgorić s otoka Žirja.
Pobuna je mornara počela točno u podne. Nakon zauzimanja brodova „Sankt Georg” i „Gea” mornari su zauzeli još 40 ratnih brodova koji su se zatekli u Boki kotorsko, a carske časnike na čelu s kontraadmiralom Aleksanderom Hansom zatočili su u brodskim kabinama.
Mornari su se pobunili protiv rata u kojeg su Njemačka i Austro-Ugarska uvukle cijeli svijet, a neposredni povodi bili su odbijanje ratovanja protiv slavenskih naroda te nemogući uvjeti života na brodovima.
Pobuna je ugušena već 3. veljače nakon dolaska 3 bojna broda, 4 razarača i 8 torpiljarki iz Pule. Uslijedila je represija nad pobunjenim mornarima. Odmah je uhićeno oko 1200 mornara i dočasnika od kojih su desetorica umrla u zatvoru.
Prijeki vojni sud namjeravao je na smrt osuditi 42 mornara i dočasnika, ali se od toga odustalo nakon intervencije i upornog zalaganja dr. Mitrovića iz Knina, koji je dragovoljno branio mornare pred sudom. Ipak nije ih uspio spasiti sve, jer je prijeki sud ipak na smrt osudio četvoricu. Bili su to Antun Grabar iz Poreča, Mate Brnčević iz Krila Jesenice, Čeh František Raš i Jerko Šižgorić s otoka Žirja. Sva četvorica su kao vođe pobune smaknuta po kratkom postupku.
Prije strijeljanja osuđenike je ispovjedio svećenik don Niko Luković koji je ostavio i pisano svjedočenje o njihovim zadnjim satima i zadnjim riječima.

U sedam sati mornari su bili izvedeni na stratište na livadi ispod gradskog groblja u Škaljarima.
Trojica mornara su pala mrtva poslije prvog plotuna, a Grabar je bio ranjen. Na to su, po naredbi, pripucala dva vojnika i dotukla ga. (pomorac.net)

br />  </div>”