U Dioklecijanovim podrumima otvoren je 9. World Press Photo na kojem je predstavljeno 156 novinskih fotografija, odabranih na natječaju na koji se prijavilo 5.666 fotoreportera iz 124 zemlje

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu otvorena je 9. Svjetska izložba novinske fotografije (World Press Photo) na kojoj je predstavljeno 156 novinskih fotografija, odabranih na natječaju na koji se prijavilo 5.666 fotoreportera iz 124 zemlje
Svjetlo na fotografiji je kao na povijesnim slikama starih majstora, a opće čemerno ozračje primjereno je samo prikazu trijumfa ratne smrti nad tek početim životom nevinih. To je slika koja je autorski potpisana: Photograph Paul Hansen/Dagens Nyheter i viđena je u cijelom svijetu i prije nego što je postala apsolutno prvonagrađena na ovogodišnjem natječaju Svjetske novinske fotografije te proglašena fotografijom godine.
Vijest o ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade, Svjetske izložbe novinskih fotografija 2013. objavljena je na ovom mjestu nakon proglašenju nagrada 15. veljače ove godine, a sada je u sklopu cijele izložbe izložena na centralnom mjestu na splitskoj izložbi u Dioklecijanovim podrumima. Sada će to potresno djelo uvećano na veliki izložbeni format još jednom javno poživjeti na brojnim izložbama u cijelom svijetu, ali vjerojatno će samo fotograf jednom spoznati da mu je to ne samo fotografija godine nego možda i životno djelo.
Životno iako je tema – smrt. A ta tema ili samo prijetnja smrću u ratu ili pak nekim drugim srazovima raznih zločinačkih, uglavnom totalitarističkih politika, najčešći je motiv prvonagrađenih fotografija, onih što ih redovito naslovnom stranicom zabilježi i antologijski uređen katalog izložbe WPPh.
Ako nije rat u pitanju, onda je posrijedi neka druga pogibelj, kataklizmatična situacija u kojoj je žrtva nepoznat netko, ugrožen i nezaštićen i samo će predmetna fotografija postići neku sućutnu empatiju, što protagonistu u ugrozi možda neće ništa konkretno značiti, ali posjetiteljima izložbe diljem svijeta valjda hoće.
Ta činjenica, dakle, da svake godine glavnu nagradu na WPPh odnosi neka druga mračna slika svijeta oko nas počela je pomalo i uzrujavati mnoge stalne pratitelje te svjetske manifestacije novinske fotografije.
(tportal.hr)