Jedan od najstarijih članova SPEAC-a u Čile je doselio 1927. Pisao je za časopis Male novine iz Punta Arenasa, a u Santiagu je na španjolskom objavio brojne knjige vezane uz povijest rodnog otoka, Dalmacije i Hrvatske 

Jedan od najstarijih članova SPEAC-a preminuo je u Santiagu 12. svibnja u 98. godini života.

Bračanin Antun Domić Bezić (Ložišća, 1919.) bio je građevinski inženjer i pisac. U Čile je doselio 1927. godine, a živio je i djelovao u Santiagu. Pisao je za časopis Male novine iz Punta Arenasa, a najznačajniji članci su mu: Hrvatska u Isla Negra, Dalmatinsko iseljavanje za vrijeme Austrije, Otvoreni prozori na Dalmaciju, 2500 godina povijesti i Književnost Hrvatske u srednjem vijeku.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, u Santiagu je objavio slijedeće knjige: Breve historia de la isla de Brac (Santiago, 1995.), Breve historia de Dalmacia (Santiago, 2000.), Breve historia de Croacia (Santiago, 2004.), Breve exposicion de la literatura Croata (Santiago, 2005.), Cientificos de Croacia y cientificos chileno-croatas (Santiago, 2005.) Poesia en la vida (Santiago, 2005.) y La Defensa Nacional Yugoslava durante la II.
Guerra Mundial (Santiago, 2006.).

U posljednje vrijeme držao je predavanja na temu Dalmacije, hrvatskog iseljeništva u Čileu i genetskog porijekla hrvatskog naroda.

Završio je knjigu pod naslovom Croacia en el despedazamiento de la Republica federal socialista de Yugoslavia, koja ne postoji u tiskanom izdanju ali se može čitati na internetu. Pisao je na španjolskom jeziku, s namjerom promicanja Hrvatske na području Južne Amerike.
Više

Supruga Haydee Tomicic Papic (Antofagasta, 1927.- Santiago, 2010.) bila je profesorica povijesti, zemljopisa i pedagoginja. Surađivala je u listu La Manana. Objavila je djelo Yugoslavia: Habia una vez un pais. Posljednjih godina pisala je eseje: Dos destinos Maria Curie – Sklodowska y Milena Einstein – Maric (2005.), Caballos con historia (2005.) i Los pueblos balcanicos en la Historia europea (2006.). Posljednje djelo napisala je 2009., pod naslovom Memorias tardias, u kojemu se prisjećala svoje mladosti u Antofagasti i života s Antunom Domićem Bezićem. Djelo je u rukopisu sačuvano na Institutu naprednih ideja u zbirci profesorice Tomicic Papic, na Universidad de Santiago de Chile.

Tekst: Branka Bezić Filipović