U Starome gradu, gdje su prije sedam godina pronađeni ostatci kompleksa kasnoantičkog rimskog vojnog zapovjedništva Principija, Rijeka je dobila novi atraktivni gradski prostor. Prigodnom svečanošću na kojoj je uz gradonačelnika Vojka Obersnela i njegove suradnike bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvoren je uređeni Trg Jurja Klovića s Arheološkim parkom

Rijeka je u svom središtu, u Starom gradu, gdje su prije sedam godina pronađeni ostatci kompleksa kasnoantičkog rimskog vojnog zapovjedništva , Principija, dobila novi atraktivni gradski prostor. Prigodnom svečanošću na kojoj je uz gradonačelnika Vojka Obersnela i njegove suradnike bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uređeni je Trg Jurja Klovića s Arheološkim parkom otvoren, a okupljeni Riječani nisu krili da su oduševljeni njegovim izgledom. I sama ministrica Zlatar – Violić priznala je da je “uživo” oduševljena ambijentom koji će imati svoju funkciju ne samo u svakodnevnom životu Riječana već će, uvjerena je, biti pozornica za brojna kulturna i umjetnička događanja.
U Galeriji Principij otvorena je i izložba na kojoj se mogu vidjeti sve faze arheoloških istraživanja i uređenja Trga Jurja Klovića od 2007. do danas.
U Arheološkom parku , koji obuhvaća četvrtinu Principija jer su iznad većeg dijela izgrađene zgrade, prezentirani su ostaci dijela otvorenog centralnog dvorišta, obodnih prostorija koje su služile kao spremišta i za smještaj vojnika, te donji dio glavnog pročelja bazilike.
Zanimljivo je da je 2007. godine, kada su provedena arheološka istraživanja, među artefaktima pronađen i listić iz 3. stoljeća za kojega se pretpostavlja da je dio brončanog lovorovog vijenca. Njegova replika u terakoti postala je još jedan riječki suvenir koji kao i cijeli prostor, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, podsjeća na rimsko razdoblje Rijeke. Uređenje Trga , od istraživanja do uređenja, stajalo je 15 milijuna kuna.
(Večernji list) 

Pogledajte fotografije Novilist