Serija Dokumentarnoga programa HRT-a, autora Mira Brankovića, počela se prikazivati na televiziji 6. veljače ove godine. Hrvatska se vrlo ozbiljno potrudila ovom divnom serijom približiti Pola Korčulanina svome narodu

Dokumentarni program HRT-a početkom veljače je predstavio u kinu Europa dokumentarnu seriju o putovanjima Marka Pola. Serija puna živosti, fantastične fotografije, predivnih krajolika, brzo je osvojila gledalište. Podsjetila je na najbolje BBC-ove dokumentarne programe.
Lakoća sa kojom je objašnjavao Polova iskustva, približila su veličinu Marka Pola. Miro Branković je potpuno uspio približiti veličinu puta najvećeg pustolova naših krajeva. Čovjeka, koji je prenosio znanje mnogih kultura, a opet o njegovom rodnom gradu do sada nema pravih saznanja. Trgovac Marko Polo, koji je završio kao Mlečanin Marco Polo i danas je sporan za dvije države, Hrvatsku i Italiju. Činjenica o sporenju oko rođenje, govori o vrlo malo podataka o njemu. Po grbu ptice pol, na zastavi njegove obitelji, a i po potpisivanju Maka Pola, s potpisnim prezimenom Pol, a ne Polo, sve više je logično njegovo slavensko porijeklo. Hrvatska se vrlo ozbiljno potrudila ovom divnom serijom približiti Marka Pola Korčulanina svome narodu. Branković u ovoj seriji vrlo zanimljivo isprobava različite kulture života, različite ukuse hrane, pa tako nam otkriva drvo koje stvara vino, bisere sa dna mora i mnoge druge dogodovštine, koje se počinju prikazivati HRT-u 6. veljače ove godine.
(http://www.politika.hr)